Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Ukrajina zaznamenala najhorší ekonomický výsledok od roku 1991, experti však očakávali zhoršenie o 50 percent












5.1.2023 (Webnoviny.sk) - Ukrajinská ekonomika sa vlani, po tom ako na krajinu vo februári zaútočili ruské vojská, zmenšila o takmer tretinu. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

Najhorší výsledok



Rezort zaznamenal zmenšenie hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny o 30,4 %, čo je najhorší výsledok odkedy sa krajina v roku 1991 osamostatnila od Sovietskeho zväzu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Výsledok je však „lepší, ako na začiatku invázie predpokladala väčšina expertov, keď sa odhady o poklese HDP pohybovali od 40 do 50 % a hlbšie“, konštatuje ministerstvo vo vyhlásení.

Úspech ukrajinských síl



Úspech ukrajinských obranných síl na bojisku, koordinovaná práca vlády a podnikateľov, nepremožiteľný duch obyvateľstva, rýchlosť obnovy zničenej alebo poškodenej kritickej infraštruktúry domácimi službami, ako aj systematická finančná podpora zo strany medzinárodných partnerov nám umožnili udržať ekonomický front a pokračovať na ceste vpred k víťazstvu,“ vyjadrila sa ministerka hospodárskeho rozvoja a obchodu Ukrajiny Julija Svyrydenko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)





Viac k témam: Hrubý domáci produkt, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok
Zdroj: Webnoviny.sk - Ukrajina zaznamenala najhorší ekonomický výsledok od roku 1991, experti však očakávali zhoršenie o 50 percent © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia