Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Marcinková presadila uznesenie týkajúce sa práv žien v Iráne a Afganistane, stávajú sa obeťami obchodovania s ľuďmi












18.3.2023 (SITA.sk) - Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti a poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) v stredu 15. marca na rokovaní výboru presadila uznesenie, ktorým reagovala na aktuálnu alarmujúcu situáciu týkajúcu sa práv žien v Iráne a Afganistane.

Porušovanie ľudských práv



Uznesenie dôrazne odsudzuje porušovanie ľudských práv v Iránskej islamskej republike, najmä rozsiahle, brutálne, neprimerané a systematické používanie štátneho násilia ozbrojenými zložkami, ktoré prebieha od októbra 2022 proti pokojným demonštrantom vrátane žien a deti," uviedla Marcinková v tlačovej správe.

Zároveň informovala, že násilie už dokázateľne viedlo k stratám stoviek ľudských životov, čo je v očividnom rozpore so základnými princípmi zakotvenými v medzinárodnom práve.

Zásah mravnostnej polície



Situácia v Iráne sa vystupňovala uplynulý rok po septembrovom incidente, keď po zásahu mravnostnej polície zomrela 22-ročná žena. Protesty po incidente boli potlačené.

Potláčanie základných ľudských práv žien v Iráne je neprípustné. Mnohé zo žien, ktoré na tento stav upozornia, sú režimom následne väznené alebo týrané. Nesmieme sa tomuto stavu nečinne prizerať a medzinárodné spoločenstvo musí vyvinúť maximálne možné úsilie na podporu práv a ochranu žien v Iráne," myslí si poslankyňa.

Obchodovanie so ženami



V rámci uznesenia taktiež reagovala aj na porušovanie ľudských práv žien v Afganistane. „Považujeme za neakceptovateľné, že Taliban sa neustále usiluje systematicky odstrániť ženy a dievčatá z verejného života a uprieť im základné ľudské práva vrátane práva na vzdelanie, prácu, pohyb a zdravotnú starostlivosť. Ženy v Afganistane sa stávajú často obeťami obchodovania s ľuďmi či obeťami nútenej práce," uviedla Marcinková.

Zmrazenie majetku



Ivana Nittmanová z komunikačného oddelenia strany Sloboda a Solidarita (SaS) v tlačovej správe informovala, že schválením tohto uznesenia výbor podporil prijaté reštriktívne opatrenia Európskej únie súvisiace s hrubým porušovaním ľudských práv vrátane zmrazenia majetku, zákazu cestovania do Európskej únie a zákazu sprístupnenia finančných prostriedkov alebo hospodárskych zdrojov osobám a subjektom v reakcii na ich úlohu pri ich násilných zásahoch v Iráne.





Viac k témam: Liberáli, Obchodovanie s ľuďmi, Porušovanie ľudských práv, Práva žien, Taliban
Zdroj: SITA.sk - Marcinková presadila uznesenie týkajúce sa práv žien v Iráne a Afganistane, stávajú sa obeťami obchodovania s ľuďmi © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia