Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Ruské špionážne operácie vo Fínsku sa oslabili, dopomohli k tomu striktné vízové a spravodajské obmedzenia












30.3.2023 (SITA.sk) - Vyhostenia príslušníkov ruských spravodajských služieb a vízové obmedzenia počas uplynulého roka značne oslabili ruskú špionáž vo Fínsku.

Vo štvrtok o tom informovala Fínska bezpečnostná a spravodajská služba (Supo), podľa ktorej jej schopnosť kompromitovať špionážne operácie v roku 2022 „zovrela“ ruské spravodajské služby v krajine.

Stanice zmenšili asi na polovicu



Ruská spravodajská stanica (vo Fínsku) sa minulý rok zmenšila približne na polovicu svojej pôvodnej veľkosti,“ vyjadril sa riaditeľ Supo Antti Pelttari. Hlavným dôvodom poklesu boli podľa neho vyhostenia podozrivých špiónov a odmietnutia víz po rade jeho služby.

Supo uviedla, že klesajúci počet spravodajských agentov a obmedzenia cestovania cez rusko-fínsku hranicu počas vojny na Ukrajine výrazne podkopali operačné podmienky ruských špiónov vo Fínsku.

Operácie pod diplomatickým krytím sú tradične hlavným inštrumentom ruských spravodajských služieb v zahraničí a Moskva sa snaží využiť iné metódy, napríklad kybernetickú špionáž, aby vynahradila pokles informácií od agentov.

Diplomatické krytie



Zatiaľ čo sa Rusko stále snaží umiestniť spravodajských dôstojníkov pod diplomatické krytie, bude musieť nájsť spôsoby, ako kompenzovať nedostatok spravodajských informácií od ľudí, ako napríklad čoraz častejšie prijímanie iných foriem tajných operácií v zahraničí,“ konštatoval Pelttari.

Rusko, Čína a „isté ďalšie krajiny“ sú podľa Supo najaktívnejší v spravodajských operáciách za účelom zberu informácií pre ich prospech a proti záujmom Fínska.





Viac k témam: Bezpečnosť, Ruská špionáž, Vyhostenie
Zdroj: SITA.sk - Ruské špionážne operácie vo Fínsku sa oslabili, dopomohli k tomu striktné vízové a spravodajské obmedzenia © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia