Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Film a TV

Zomrela rozhlasová moderátorka Ľuba Šajdová, podľahla ťažkej chorobe












3.4.2024 (SITA.sk) - Vo veku 74 rokov zomrela dlhoročná rozhlasová moderátorka Ľuba Šajdová. Ako informoval Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Šajdová ešte pred časom moderovala reláciu Ars Litera v Rádiu Devín, a to i napriek dlhodobej ťažkej chorobe.

Venovala sa rozhovorom v rámci literárnej publicistiky, so slovenskými literárnymi i umeleckými osobnosťami. Bola i dvojnásobnou držiteľkou Krištáľového mikrofónu, ktorý získala v ankete poslucháčov o naj moderátora Slovenského rozhlasu, a to v rokoch 2002 a 2004.

Bola autorkou literatúry faktu



Okrem toho bola i autorkou literatúry faktu. Na konte mala napríklad publikácií Rozhovory spod Zobora s Jánom Chryzostomom kardinálom Korcom či životopisná dielo o profesorovi Josefovi Vágnerovi, s názvom Dych ducha.

Šajdová sa narodila 30. januára 1950. Strednú školu absolvovala v Poprade a na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vyštudovala slovenský jazyk a estetiku.

Získala aj zahraničné ocenenia



V Slovenskom rozhlase pôsobila na rôznych pozíciách od roku 1974, podieľala sa aj na výrobe rôznych programov. V roku 2012 získala Autorka Ľuba Šajdová bola v roku 2012 ocenená Cenou SAV Slovenskej akadémie vied za celoživotné dielo v oblasti vedeckej žurnalistiky.

Rovnako bola i držiteľkou viacerých zahraničných ocenení, napríklad Japan Prize, Prix Italia alebo Prix France. Na Slovensku dostala i pamätnú medailu Matice slovenskej či výročnú cenu výročnú cenu Národného literárneho centra, Literárneho týždenníka a Spolku slovenských spisovateľov.





Viac k témam: RTVS Rozhlas a televízia Slovenska, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk - Zomrela rozhlasová moderátorka Ľuba Šajdová, podľahla ťažkej chorobe © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia