Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Danko chce rozšíriť platnosť rekreačných poukazov aj na rodičov zamestnancov












7.4.2024 (SITA.sk) - Téma rekreačných poukazov je opäť na pretrase. Andrej Danko spolu s ďalšími poslancami za Slovenskú národnú stranu s Rudolfom Huliakom, Dagmar Kramplovou a Adamom Lučanským predložili do parlamentu nový návrh na rozšírenie platnosti rekreačných poukazov aj na rodičov zamestnancov.

Podpora cestovného ruchu



Ako uvádzajú poslanci v návrhu, cieľom je zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu prostredníctvom rozšírenia foriem uplatňovania rekreačného poukazu zamestnanca. Ak zákon v parlamente prejde, účinný by mal byť od 1. januára 2025.

Rekreačné poukazy, ako aj znížená sadzba dane z pridanej hodnoty na ubytovanie, sa zaviedli na Slovensku v roku 2019. Rekreačný poukaz poskytuje zamestnávateľ vo výške 55 percent oprávnených výdavkov na pobyt, maximálne však 275 eur za celý rok. Pôvodným zámerom zavedenia rekreačných poukazov bolo, aby si ľudia s nižším príjmom mohli dovoliť aspoň jednu rekreáciu ročne.

Zvýšenie počtu prenocovaní



Zároveň tiež hotely mali na Slovensku jednu z najnižších mier vyťaženosti z európskych krajín a predkladatelia návrhu sa obávali hrozby prepúšťania zamestnancov pracujúcich v tomto odvetví. Podstatou rekreačného poukazu bolo podľa nich predovšetkým stimulovať zvýšenie počtu prenocovaní na Slovensku a rozvoj nadväzujúcich služieb.

Vďaka zavedeným poukazom ako aj zníženiu sadzby DPH na ubytovanie sa zvýšili počty prenocovaní a obsadenosť ubytovacích kapacít. Na základe porovnania členských štátov Európskej únie s podobnou mierou prenocovaní domácich turistov na obyvateľa sa ukazuje, že od roku 2019 sa tempo rastu prenocovaní slovenských domácich turistov napriek zavedeným obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19 výrazne zrýchlilo. Oproti januáru 2018 bol počet prenocovaní domácich turistov na Slovensku o 28 % vyšší, zatiaľ čo priemer porovnateľných krajín bol vyšší iba o 9,5 %.

Vplyv na rozpočet verejnej správy



Toto opatrenie má mať popri pozitívnych negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy. Predkladatelia očakávajú veľmi mierne zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu a rozpočtov samospráv na základe väčšieho využívania služieb domáceho cestovného ruchu.

Očakáva sa však aj zníženie príjmov na dani z príjmov z dôvodu, že príjem zamestnanca z príspevku na rekreáciu je oslobodený od dane z príjmov a tiež z dôvodu, že zamestnávateľ si môže tieto náklady zahrnúť do daňových výdavkov. Predpokladajú sa vyššie výdavky zo štátneho rozpočtu z dôvodu, že mnohí zamestnanci štátu môžu požiadať o príspevok na rekreáciu pre svojho rodiča.

Poskytovanie poukazov



Povinnosť poskytnúť rekreačný poukaz vzniká na základe žiadosti zo strany zamestnanca firmám, ktoré zamestnávajú viac ako 49 zamestnancov. Nárok zamestnancovi vzniká len za predpokladu, že u zamestnávateľa pracuje najmenej dva roky a prenocovanie trvalo minimálne dve noci.

Pre zamestnávateľov s menším počtom zamestnancov je poskytovanie príspevku dobrovoľné. Rekreačný poukaz je pre zamestnávateľov aj zamestnancov oslobodený od daní a odvodov.

Dobrovoľná schéma



Podľa údajov Inštitútu finančnej politiky využívalo od zavedenia rekreačné poukazy v priemere viac ako 200-tisíc zamestnancov ročne. Výpadok daňových príjmov predstavoval takmer 30 miliónov eur ročne.

Z povinne zapojených firiem vypláca aspoň jednému zamestnancovi rekreačný poukaz až 86 percent z nich. Do dobrovoľnej schémy menších firiem sa zapojili len tri percentá zamestnávateľov.





Viac k témam: DPH, Novela zákona, Rekreačné poukazy
Zdroj: SITA.sk - Danko chce rozšíriť platnosť rekreačných poukazov aj na rodičov zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia