Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Šesť krajín obmývaných Severným morom podpísalo dohodu o ochrane podmorskej infraštruktúry pred nepriateľskými činmi












10.4.2024 (SITA.sk) - Šesť krajín, ktoré obmýva Severné more, podpísalo dohodu o spolupráci na ochrane tamojšej podmorskej infraštruktúry.

„Vznikla rastúca vzájomná závislosť naprieč hranicami - a s ňou zvýšené riziko sabotáže a nechcenej pozornosti zo strany nepriateľských aktérov," vyjadrilo sa ministerstvo pre klímu, energie a verejné služby v Dánsku, ktoré je jedným zo signatárov.

Centrum kritickej infraštruktúry



Rezort Severné more nazval „centrom kritickej infraštruktúry, ktorá spája Európu elektrickými káblami, plynovodmi a telekomunikačnými spojeniami a je dôležitým zdrojom obnoviteľnej energie“.

Šéf spomenutého rezortu Lars Aagaard povedal, že Severné more má potenciál stať sa „kolískou obnoviteľných a bezpečných dodávok energie v Európe a zároveň podporovať cestu k budúcnosti bez fosílnych palív“.

Dánsko, Belgicko, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Nórsko a Holandsko podľa neho musia zjednotiť a koordinovať úsilie na ochranu cezhraničnej kritickej infraštruktúry a daná dohoda je „dôležitý krok týmto smerom“.

Zničené plynovody Nord Stream



Spolupráca bude podľa vyhlásenia dánskeho ministerstva zahŕňať preskúmanie súčasných opatrení na ochranu a odolnosť, zdieľanie informácií a znalostí a podávanie správ o relevantných informáciách na operačnej úrovni.

„Okrem toho sa spolupráca opiera o relevantné pracovné cesty v rámci EÚ a NATO,“ uviedlo.

Krok šestice krajín prichádza po tom, ako v roku 2022 dosiaľ nevyriešené explózie zničili plynovody Nord Stream v Baltskom mori.





Viac k témam: Kritická infraštruktúra, podmorská infraštruktúra
Zdroj: SITA.sk - Šesť krajín obmývaných Severným morom podpísalo dohodu o ochrane podmorskej infraštruktúry pred nepriateľskými činmi © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia