Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Krajskí prokurátori si prebrali prípady Špecializovaného trestného súdu












19.4.2024 (SITA.sk) - Krajskí prokurátori informovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku o plynulom prevzatí výkonu prokurátorských činnosti vo veciach v pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu.

Efektívna a účinná ochrana finančných záujmov EÚ



Prokurátori tak urobili počas viacdňovej pracovnej porady vedenia Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Informovala o tom GP SR a priblížila, že zásadným bolo vystúpenie európskej delegovanej prokurátorky, ktoré by malo významne prispieť k efektívnej a účinnej ochrane finančných záujmov EÚ.

Žilinka podľa informácií Progresívneho Slovenska vytvorí na každej krajskej prokuratúre jednu novú pozíciu namiesto viac ako 30 zaniknutých miest na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Osem nových prokurátorských miest



Poslanec Branislav Vančo (PS) vyjadril podozrenie, že Žilinka bráni efektívnemu stíhaniu najzávažnejšej trestnej činnosti, čo môže súčasne ohroziť čerpanie peňazí z plánu obnovy.

Závažné zistenia podľa neho vychádzajú z infožiadosti, ktorú podal, pretože Žilinka odmietal povedať, čo bude s agendou a prokurátormi zo zaniknutej špeciálnej prokuratúry.

„Jeho odpovede sú mimoriadne znepokojujúce. Vzniká osem nových prokurátorských miest, ale na ÚŠP ich zaniklo viac ako 30,“ uzavrel Vančo s tým, že navrhujú zvolanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru, aby Žilinka tieto podozrenia vysvetlil.





Viac k témam: Generálny prokurátor SR, Krajskí prokurátori, Plán obnovy a odolnosti SR
Zdroj: SITA.sk - Krajskí prokurátori si prebrali prípady Špecializovaného trestného súdu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia