Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Záborskej a Vašečkova novela o rodnom čísle by prakticky znemožnila tranzíciu, do druhého čítania neprešla












7.5.2024 (SITA.sk) - Novela zákona o rodnom čísle, ktorá by prakticky znemožnila tranzíciu, neprešla do druhého čítania. Jej autormi boli poslanci Richard Vašečka a Anna Záborská (obaja klub hnutia Slovensko).

Novelu už predkladali v minulom období



Novelu zákonodarcovia predkladali už v minulom volebnom období, vtedy ju poslanci do druhého čítania posunuli. Na základe úpravy by bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

„Doterajším úzom bola možnosť zmeny rodného čísla v prípade, že požadovaná zmena bola dokladovaná lekárskym posudkom, ktorý však nebol v zákone bližšie špecifikovaný. Návrh zosúlaďuje použitie pojmu pohlavie v návrhu zákona s ústavou a ostatnými platnými zákonmi tým, že jednoznačne stanovuje, za akých podmienok môže byť rodné číslo zmenené,“ uviedli predkladatelia v návrhu.

Odvolávajú sa na Dohovor o ľudských právach



Poslanci sa odvolávajú aj na Dohovor o ochrane ľudských práv, v ktorom je pohlavie „nespochybniteľnou biologickou skutočnosťou“. V zákone navrhovatelia plánujú ponechať možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia.

„S ohľadom na funkcie a potreby štátu a spoločnosti je rozhodujúca a smerodajná evidencia skutočnej biologickej reality pohlavia, aby bolo možné aplikovať právny poriadok v súlade s pôvodne zamýšľaným zámerom zákonov,“ uvádza sa v návrhu.





Viac k témam: Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Novela zákona o rodnom čísle, Pohlavie, tranzícia
Zdroj: SITA.sk - Záborskej a Vašečkova novela o rodnom čísle by prakticky znemožnila tranzíciu, do druhého čítania neprešla © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia