Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. august 2007

Dialóg

Zamyslenie na tému možností komunikácie medzi občanom a poslancami mesta.

Pri prehliadaní oficiálnych regionálnych médií sa nám nepodarilo nájsť žiadne kontaktné údaje na jednotlivých poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec. Dostupné zverejnené informácie obnášali iba ich mená, politickú príslušnosť, obvod, ulice a okrsok ich pôsobnosti.

Príslušný platný Zákon č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení, ktorý vo svojej druhej časti špecifikuje jednotlivé orgány obce, im samozrejme takúto povinnosť neukladá. Avšak vzhľadom na to, že „obecné zastupiteľstvo je zastupiteľský zbor obce zložený z poslancov zvolených v priamych voľbách obyvateľmi obce“, občan by zaiste privítal údaje, ktoré by mu kontakt a komunikáciu priamo s jeho zvoleným zástupcom uľahčili. Ostáva teda možnosť osloviť svojho poslanca prostredníctvom e-mailovej adresy Mestského úradu zverejnenej na oficiálnej internetovej stránke mesta. Prinajmenšom však ide o alibistický spôsob, ktorý občana skôr odradí, ako by ho motivoval.

Princíp postavený na tom, že poslanec je, alebo by aspoň mal byť, priamym prostredníkom pripomienok, návrhov a sťažností občanov sa tu kdesi vytráca. Možno si občan jednoducho neželá, aby jeho správu čítala okrem poslanca aj iná osoba, možno by občanovi lepšie vyhovovalo napísať svojmu poslancovi klasický list, možno by ho rád osobne navštívil, alebo by mu radšej zatelefonoval. Nemá však kontaktné údaje, resp. nenašiel ich na dostupných oficiálnych informačných zdrojoch.V žiadnom prípade nechceme teraz znevažovať prácu našich poslancov, ich aktivity a zásluhy. Nepochybujeme o tom, že sú medzi nimi schopní ľudia, ktorí sa snažia nielen pasívne počúvať, ale aj konštruktívne riešiť problémy našich spoluobčanov.

Samozrejme, že sú tu aj iné možnosti komunikácie, napríklad prostredníctvom stretnutí, ktoré iniciujú niektorí poslanci. Dôkazom takejto snahy sú nakoniec aj početné interpelácie, s ktorými poslanci za svoje obvody vystupujú počas zasadnutí nášho Mestského zastupiteľstva. To, na čo sa teraz snažíme poukázať je skutočnosť, že občan Hlohovca jednoducho postráda bližšie informácie o svojich zvolených zástupcoch. Obyvatelia  by takéto údaje určite ocenili nielen v prospech efektívnejšieho vzájomného dialógu, ale aj z čisto prozaického dôvodu – možnosti spoznať človeka, ktorý zastupuje ich záujmy v Meste. Adekvátnym priestorom na zverejnenie takýchto praktických kontaktných informácií, ktoré by mal mať každý občan k dispozícii, sú práve oficiálne regionálne médiá  (HcTV, ŽvH), ako aj  webová stránka mesta.

Akási elektronická vizitka poslancov pritom nie je na iných internetových stránkach žiadnou vzácnosťou. Fotografie poslancov, ich adresy, telefónne čísla a vo väčšine prípadov už aj e–mailové adresy sú samozrejmosťou nielen na oficiálnej stránke nášho hlavného mesta, ale aj Trnavy, Malaciek, Pezinka, Nitry, Zvolena, či Svitu. Na druhej strane treba rešpektovať skutočnosť, že ide o citlivé informácie, ktoré môžu byť zverejnené len so súhlasom samotného poslanca, v zmysle Zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov. Je prirodzené, že nie každému vyhovuje takáto transparentná prezentácia týkajúca sa vlastnej osoby. Kompromisom by teda bolo aspoň zverejnenie fotografie a e–mailovej adresy zvolených zástupcov.

Všeobecne sa hovorí o nezáujme našich občanov k veciam verejným. Treba si však priznať, že táto apatia je do istej miery vyústením skutočnosti, že tu jednoducho chýba aktívnejší dialóg. Aj preto sa vo fóre tejto stránky množia anonymné príspevky plné nespokojnosti až averzie. V mnohých prípadoch dokonca neprávom. Poslanec je vox populi svojho mesta, ktoré mu prostredníctvom hlasov občanov vložilo do rúk dôveru. On by mal urobiť všetko preto, aby prejavenú dôveru nesklamal a nestal sa len tvárou, ktorá sa na vás usmieva z predvolebných plagátov.