Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

12. júl 2009

Televízia skončila so stratou, na odmenách však nešetrila

Hlohovská televízia skončila minulý rok so stratou vyše 90 tisíc korún, odmeny ale prečerpala o 66 tisíc.

Niektoré mestské obchodné spoločnosti skončili minulý rok so stratou. Patrí medzi ne aj Hlohovská televízia, ktorej výročnú správu predstavil na zasadnutí mestského zastupiteľstva jej konateľ, riaditeľ a zároveň poslanec Ján Libant.

Spoločnosť zabezpečujúca regionálne televízne vysielanie a vydávanie mesačníka Život v Hlohovci funguje predovšetkým vďaka dotácii z mestskej pokladnice. V roku 2008 takto získala 1 600 000 korún. Zefektívnenie a zmodernizovanie tvorby reportáží a vysielania priniesla, podľa slov jej riaditeľa, investícia do techniky, ktorú spoločnosť zakúpila minulý rok. „Informácie, ktoré diváci prostredníctvom HCTV získavajú, napomáhajú rozvíjať zdravý lokálpatriotizmus a zvyšujú informovanosť obyvateľstva,“ uvádza sa ďalej vo výročnej správe.

Vzhľadom na to, že Hlohovčania si platia televíziu zo svojich daní, je pochopiteľné, že od nej očakávajú kvalitný a pravdivý obraz o dianí v meste a okolí. Už dávnejšie upozornil poslanec Oliver Pestún na zvláštne praktiky pri zostrihávaní záznamu z mestského zastupiteľstva. Napriek tomu Ján Libant tvrdí, že Hlohovská televízia sa snaží o vyváženosť a objektivitu a nie je len hlásnou trúbou mesta.

Na poslednom zasadnutí poslancov zaznela aj hodnotiaca správa Jána Kozáka z výsledku kontroly v spoločnosti Bytové hospodárstvo. Hlavný kontrolór poukázal na nezrovnalosti vo výške nájmov u niektorých podnájomníkov, kde spoločnosť neupravila ceny v závislosti od inflácie. Ján Kozák taktiež upozornil na nedostatky v dokumentácii vypísaných ponúk na voľné nebytové priestory. V televíznom zostrihu sa však objavila iba strohá informácia o konaní a predmete kontroly. Interpelácie na júnovom rokovaní sprevádzali pomerne emotívne reakcie niektorých poslancov. Ani tie, či aspoň zmienka o nich, sa však do zostrihu nedostali.

Zaužívanou a osvedčenou praktikou prítomných mestských zástupcov sú, takpovediac, dve verzie výstupov. Prvá z nich je oficiálna a určená pre diváka mestskej televízie. Druhá, spravidla oveľa živšia verzia, sa však už v zostrihu neobjaví. Prepojenie poslaneckých funcií a kresiel riaditeľov mestských spoločností je v Hlohovci úzko späté a preto je veľmi jednoduché „ošetriť“ výsledok od nepohodlných informácií.

Nemenej zaujímavé je aj hospodárenie Hlohovskej televízie, ktoré minulý rok skončilo so stratou vyše 90 tisíc korún. Na túto skutočnosť upozornil aj Oliver Pestún, pričom poukázal na fakt, že mestská televízia vyplatila svojim zamestnancom prémie vo výške 216 370 korún. Plán odmien tak prekročila o 66 tisíc. Podľa Libantových slov vzniklo prečerpanie prostriedkov vyplatením jubilejných odmien a motivačných prémií za ocenenie na festivale lokálnych televízií. Na otázku Olivera Pestúna komu, a v akej výške boli odmeny vyplatené odpovedal riaditeľ veľmi pohotovo: „To sa nehovorí.“ Keď sme sa pred časom zaujímali o výšku odmien riaditeľov a konateľov spoločností zriadených mestom, Ján Libant nám taktiež odmietol informáciu poskytnúť s odôvodnením, že ide o osobný údaj.

Galéria k článku





Podobné témy
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Poslanci sa stretnú poslednýkrát v roku. Na programe je rozpočet, televízia i finančný stav nemocnice.

Poslanci si podali miestnu televíziu
Poslanci si podali miestnu televíziu
Nedostatok peňazí alebo nezvládnutý manažment? V mestskom parlamente opäť rezonoval problém Hlohovskej televízie.

Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Poslanci prerokujú i návrh na úpravu rozpočtu. Napriek nedávnej kritike Hlohovská televízia požiadala o viac peňazí z mestskej kasy.

Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku
Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku
Šéf Hlohovskej televízie čelil tvrdej kritike. Nespokojný občan vyzval poslancov, aby zvážili ďalšie zotrvanie Jána Libanta vo funkcii.

Peniaze od mesta televízii nestačia
Peniaze od mesta televízii nestačia
Hlohovskej televízii sa príspevok od mesta máli. Vyplýva to z výročnej správy spoločnosti.