Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. máj 2011

Vodovodné potrubie je časovanou bombou Hlohovca

Stav mestskej vodovodnej siete je alarmujúci. Skoro tretina vody vyjde nazmar.

Vodovodná sieť v meste dožíva. Z vyše polstoročných potrubí unikne ročne takmer tretina vody. Ak vedenie mesta nezačne problém čoskoro riešiť, situácia môže dopadnúť dramaticky. 

Ako muzeálny exponát. Presne tak vyzerá potrubie, ktorým každodenne pretečú hektolitre vody do hlohovských domácností. O dezolátnom stave siete svedčia obrovské úniky. Konateľ vodárenských a technických služieb Jozef Sobotovič už o probléme otvorene hovorí ako o časovanej bombe: „Vodovodná sieť bola budovaná v 50. – 60. rokoch a teraz dožíva. Straty vody sú takmer jedna tretina.“ V prepočte je to vyše 230-tisíc eur.

Situácia sa každým rokom zhoršuje, straty rapídne narastajú a Hlohovčania sa sťažujú na odstávky. Vážny stav navyše komplikuje skutočnosť, že pod mestom sa tiahne aj zhruba 6 kilometrov dosluhujúcich azbestocementových potrubí. „Už sú milimetrové. Keď sa dávali do zeme, mali centimeter,“ uvádza Sobotovič na margo rúr vyrobených z umelého stavebného materiálu, zásobujúcich vodou Novú štvrť, Bernolákovu, Hurbanovu, Radlinského a Rázusovu ulicu. V katastrofálnom stave sú aj prípojky, ktoré boli zvárané a všetky tečú.

Podľa vyjadrení konateľa technických služieb je dôležité, aby sa radnica aj poslanci začali problémom zaoberať, kým nebude neskoro: „Stačí možno 5 – 10 rokov a tie náklady budú potom obrovské.“   Sobotovič zároveň navrhol zlúčenie technických služieb s čističkou odpadových vôd. Ich spojením by sa ušetrila časť prostriedkov a spoločnosť by sa mohla uchádzať o vyššiu čiastku z dotácií.

Primátor Peter Dvoran uznal vážnosť situácie s tým, že je teraz na meste, ako sa so zlúčením právne vyrovná. Komplikáciou je totiž 18,5-percentný podiel Zentivy v čističke. Ako uviedol jeho predchodca Ján Dlhopolček, požiadavka na odkúpenie podielu je aktuálna už niekoľko rokov. Doteraz však bez výsledku.

Galéria k článku





Podobné témy
Voda naša každodenná
Voda naša každodenná
Aktívny občan už dva roky poukazuje na vážny problém v Hlohovci.

Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí
Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí
V meste je takmer 6,5 kilometra potrubí vyrobených z azbestu. Môže voda, ktorá nimi preteká, škodiť?

Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!
Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!
Ročne zaznamenáva Hlohovec obrovské úniky pitnej vody. Časť potrubí je ešte z azbestu. Pozrite si zoznam ulíc, kde je situácia kritická.