Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

14. september 2011

Psíčkari! Zavádzajú sa tvrdšie pravidlá a sankcie

Mesto chce novým nariadením zbaviť Hlohovec agresívnych útokov a psích výkalov.

Psíčkari! Zavádzajú sa tvrdšie pravidlá a sankcie

Nezodpovední psíčkari začínajú byť v Hlohovci obávanou skupinou. Ľudia sa čoraz častejšie sťažujú na agresívne útoky ich voľne pustených štvornohých miláčikov a ulice plné výkalov. Zlepšenie situácie mesto sľubuje zavedením nového nariadenia.

V Hlohovci je momentálne evidovaných takmer 2 200 psov. Skutočný stav je ale zaiste ešte podstatne vyšší. Podľa oficiálnych údajov to znamená, že jeho vlastníkom je zhruba každý desiaty obyvateľ. Žiaľ, nie všetci majitelia “najlepšieho priateľa človeka“ sú rovnako priateľskí aj k svojmu okoliu. Svedčia o tom množiace sa sťažnosti Hlohovčanov, vystúpenia poslancov aj zásahy mestských policajtov.

Koncom leta zavolala na políciu vystrašená pani s tým, že jej vbehol do dvora pitbull a roztrhal dve morky. Na nezodpovedného chovateľa doplatil aj 16-ročný mladík, ktorého napadol voľne pustený pes na železničnom moste. O arogantnom správaní niektorých psíčkarov svedčia aj záznamy o venčení na cintoríne či na miestach, kde sa hrávajú deti.

V zvodkách je zachytené počínanie muža, ktorý uviazal psa o mladý stromček na pešej zóne. Pokiaľ sa on potužoval v pohostinstve, jeho zverenec si krátil čas obhrýzaním kôry. Smutný je aj prípad opusteného psíka, ktorého našli policajti zatvoreného vo verejnom výbehu. Najčastejším prehreškom ľahostajných chovateľov je znečisťovanie mesta. Bezpečnostná kamera zachytila pani, ktorá nechala vyšpiniť svojho miláčika rovno vedľa koša s poučením ako so psími výkalmi naložiť.

Snahy o riešenie problému sa objavili už v predchádzajúcom období. Exprimátor Ján Dlhopolček dal pred štyrmi rokmi vybudovať na Dilongovej ulici výbeh na venčenie. Z mestskej kasy naň padlo takmer 2 600 eur a doteraz sa mesačné náklady na údržbu pohybujú okolo 200 eur. Medzi chovateľmi sa ale nestretol s výraznejšou odozvou. Skôr naopak.

Znečisťovanie časom nadobudlo také rozmery, že o Hlohovci sa už začalo hovoriť ako o meste psích výkalov. „Psíčkari si bez hanby z okolia činžiakov od skorého rána do neskorej noci robia jedno veľké hnojisko,“ vyjadril sa návštevník diskusného fóra. Majitelia zvierat ale oponovali, že im chýbajú koše na exkrementy. Mesto síce špeciálne nádoby neosadilo, ale povolilo využívať na tento účel smetiaky na komunálny odpad. Ani to však situáciu viditeľne nezlepšilo.

Jediné riešenie mohli priniesť iba prísnejšie pravidlá a tvrdšie sankcie. Keďže sa doterajšie nariadenie spred ôsmich rokov ukázalo ako bezzubé, poslanci pristúpili k prijatiu nového VZN-ka. Schvaľovanie návrhu prešlo viacerými zmenami. Zaslúžil sa o to Oliver Pestún pôsobiaci ako veterinárny lekár, čo vedenie a jeho poslaneckí kolegovia patrične ocenili.

Vypustila sa časť prikazujúca majiteľom umiestniť na bránu tabuľku “Pozor pes“, ktorú Pestún označil za šikanóznu. Rovnako sa upustilo od povinnosti, aby všetky psy v zastavanej časti mesta nosili náhubok. „Pes potrebuje “čítať“ nosom a zároveň sa chladiť jazykom. Znamenalo by to pre neho týranie,“ uviedol poslanec. Tento ústupok sa nevzťahuje na nebezpečné psy, ktoré už niekoho bezdôvodne poranili či pohrýzli.

Majitelia by ale nemali zabudnúť, že pri prevoze hromadnou dopravou je náhubok nutný. V opačnom prípade musia použiť prenosný box. V zastavaných verejných priestranstvách je neprípustný voľný pohyb psa a venčenie je povolené iba na vôdzke primeranej dĺžky. Nariadenie pamätá aj na situácie, keď chovatelia nechávajú psa čakať pred obchodom či úradom. To je odteraz minulosťou. „Nikde v mestách to netolerujú. Psík musí byť stále pod kontrolou,“ ozrejmil Pestún.

Mesto si viac posvieti aj na znečisťovanie výkalmi, čo môže vyjsť chovateľa až na 65 eur. Po novom sa musí každý psíčkar preukázať aj vreckom na ich zbieranie. Ak tak neurobí, môže byť ľahší o 33 eur. „Odporúčam ponúknuť majiteľom nejaké sáčky na rozbeh, aby sme ich motivovali,“ navrhol Ján Bedeč. Myšlienka sa ale vzhľadom na to, že ešte nie je zostavený budúcoročný rozpočet, ukázala ako predčasná.

Všeobecne záväzné nariadenie o niektorých podmienkach držania psov na území mesta Hlohovec nadobudne účinnosť 28. septembra tohto roku.

Psy na území mesta Hlohovec : poplatky, priestupky a pokuty
Počet evidovaných psov (k 12.9.2011): 2 163

Daň za psa:
chovaného v rodinnom dome: 6,63 eur
chovaného v rodinnom dome, ak vlastníkmi sú dôchodcovia: 3,98 eur
chovaného v činžiaku: 39,83 eur
chovaného v činžiaku, ak sú vlastníkmi dôchodcovia: 11,61 eur
vlastník je členom kynologického klubu: 3,98 eur
Pokuta do 165 eur:
Priestupku sa dopustí majiteľ, ak neprihlási psa, neoznámi zmenu údajov do 30 dní alebo stratu známky, umožní, aby psa viedla nespôsobilá osoba, neoznámi, že pes bezdôvodne pohrýzol človeka a dopustí jeho voľný pohyb na nepovolených priestranstvách.
Ak ten kto vedie psa neohlási, že bezdôvodne pohrýzol človeka. Taktiež, ak nezabráni útoku, ako aj v prípade, že osobe, ktorú pes bezdôvodne pohrýzol neposkytne svoje osobné údaje, príp. meno a adresu držiteľa psa.

Pokuta do 65 eur:
Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak nepreukáže jeho totožnosť evidenčnou známkou, nerešpektuje zákaz vstupu a voľného pohybu a bezprostredne neodstráni výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.

Pokuta do 33 eur:
Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak ho opustí na verejnom priestranstve, uviaže o strom alebo inú drevinu, ktorá je súčasťou parkovej zelene mesta, nepreukáže, že má pri sebe sáčok alebo inú pomôcku na likvidáciu výkalov, poruší zákaz vstupu alebo iný zákaz či povinnosť uvedenú vo VZN.




Podobné témy
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Štvornohých miláčikov je treba začipovať už do konca septembra. Vďaka čítačke preveria zvieratá aj mestskí policajti v Hlohovci.

Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Zaujíma vás koľko psov žije v Hlohovci, aké rasy sa tešia obľube a na ktorej adrese bývajú? Mesto zverejnilo zoznam štvornohých miláčikov.

Agresívny pes opäť zaútočil!
Agresívny pes opäť zaútočil!
Hlohovčania sa obávajú nebezpečného psa z ich štvrte, ktorý napadol i človeka. Policajti už prijali opatrenia.

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Myšlienka zrušiť výbeh pre psov a kúpiť špeciálne smetiaky sa neujala. Poslanci návrh neodklepli.