Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

21. február 2012

Dvoran: Každý má právo na trinásty plat

Hlohovčania s kritikou odmien neuspeli. Primátor tvrdí, že nepochybil a všetkým sa môže pozrieť do očí.

Dvoran: Každý má právo na trinásty plat

Kráľovské prémie mestských úradníkov neostali bez odozvy. Voči 50-tisícovému balíku vystúpili občania a ozval sa aj protest z poslaneckých lavíc. Samotné prideľovanie odmien nikto nespochybnil. Kameňom úrazu sa stala celková prerozdelená suma.

Ľuďom sme naložili

Morálna stránka a hnev Hlohovčanov. To boli stimuly, ktoré podnietili k vystúpeniu Olivera Pestúna. „Ľuďom sme naložili poplatkami za odpad a zvýšením daní, aj keď sme mohli urobiť kompromis. O týždeň sa z médií dozvieme ako sa nadeľujú odmeny a kam sa tieto peniaze rozplynuli,“ uviedol poslanec počas ostatného rokovania zastupiteľstva.

Pestún zároveň dodal, že nemá záujem hodnotiť opodstatnenosť prémií. Podľa neho na radnici pôsobia úradníci, odvádzajúci skvelú prácu aj takí, ktorí si povinnosti neplnia. Svedčí o tom zakladanie nových komisií a najmä neustále sa opakujúce interpelácie. Na štedré nadeľovanie odmien poukázal predovšetkým v súvislosti s vysokým stavom nezamestnanosti v regióne.

Každý má nárok na trinásty plat

Primátor Peter Dvoran má vo veci jasno. Ako tvrdí, žiadne morálne pochybnosti necíti a všetkým sa môže pozrieť do očí. „Každý pracovník mestského úradu má nárok na trinásty plat ako v Bakearte, v Lubonase, v atómke či na ministerstve vnútra, “ argumentoval. Uviedol, že trinásty plat dostal skoro každý v republike. Ďalej dodal, že pracovníci radnice naň majú právo na základe kolektívnej zmluvy. Polovicu odmien dostanú na polroka a zvyšok na jeho konci.

Podľa neho vôbec nešlo o “strašnú“ čiastku, keďže v celkovej sume sú zarátané aj prémie pracovníkov, ktorí chodia po sobotách sobášiť či organizujú kultúrne programy. „Nikto občanov neokradol. Tak, ako je z daní platený prezident a minister, tak aj pracovník štátnej a verejnej správy,“ vyjadril sa a zároveň vyzdvihol svoje rokovania s podnikmi, ktoré by mali napomôcť k udržaniu pracovných miest. „Čo spravili tí, ktorí kritizujú, aby tu zamestnanosť bola,“ dodal primátor.

Šulekovský poslanec oponoval, nakoľko vo svojom vystúpení o žiadnom kradnutí nehovoril. Na margo prémií ale Dvoranovi pripomenul nedávne schvaľovanie rozpočtu: „Pri detských akciách sme sa bavili o 100-eurových položkách a teraz vyjde najavo, že na odmenách bolo vyplatených 50-tisíc.“

Priestor na vyjadrenie k prémiám využil aj Karol Foltánek. V mene spoluobčanov poukázal na finančnú krízu a dotkol sa aj nárastu daní, ktoré pocítili najmä ľudia s nízkymi dôchodkami a minimálnym príjmom. „Všetky mestá zvýšili dane, lebo z toho mesto žije,“ reagoval primátor.

Na základe medializovaných vyjadrení sa Foltánek zaujímal aj o zadĺženie mesta. "V súčasnosti na jedného Hlohovčana pripadá dlh vo výške 10 eur," informovala prednostka Eva Lukáčová. „Je bežné, že v porovnateľných mestách je to 200 až 300 eur na občana," dodala.

Z Dvoranovho postoja je zrejmé, že so svojou žiadosťou adresovanou čelným predstaviteľom  neuspeje ani Viera Bardiovská. Nespokojná obyvateľka totiž oficiálne vyzvala úradníkov, aby svoje odmeny za ostatné dva roky vrátili.





Podobné témy
Radnica vyplatila v júli na odmenách 32-tisíc
Radnica vyplatila v júli na odmenách 32-tisíc
Prehľad platov a odmien vedúcich zamestnancov a primátora.

Hlohovčanom narástli nedoplatky, zamestnancom bytového odmeny
Hlohovčanom narástli nedoplatky, zamestnancom bytového odmeny
Minulý rok Hlohovčanov pobúrilo vyúčtovanie bytového hospodárstva. Spoločnosť si vlani nadelila najvyššie odmeny za ostatných päť rokov.

Prilepšili si všetci zamestnanci mesta
Prilepšili si všetci zamestnanci mesta
Mesto opäť nadeľovalo odmeny. Ich celková výška dosiahla v tomto roku takmer 44-tisíc eur.

Pracovať pod krídlami mesta sa vyplatí
Pracovať pod krídlami mesta sa vyplatí
Milan Domaracký si počas éry v bytovom podniku pekne prilepšil. Za posledné tri roky vo funkcii dostal na odmenách vyše 13-tisíc eur!

Radnica opäť nadelila štedré odmeny
Radnica opäť nadelila štedré odmeny
Na prémiách za uplynulý rok rozdal mestský úrad takmer 50-tisíc eur. Prilepšili si všetci zamestnanci okrem jedného.