Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

22. marec 2012

Psíčkari: Chceme špeciálne koše!

Odborník varuje. Psie výkaly do komunálneho odpadu nepatria!

Psíčkari: Chceme špeciálne koše!

Od prijatia nového nariadenia o držaní psov v meste ubehol polrok. Nás preto zaujímalo, ako sa Hlohovčania s prísnejšími pravidlami vysporiadali. „Myslím, že zákaz voľného pohybu psov v uliciach je určite namieste,“ hovorí Ria z Novej Štvrte. „Nám psíčkarom ale stále chýbajú koše na psie výkaly,“ dodáva dlhoročná chovateľka. Ako príklad uvádza iné mestá, kde sú takéto smetiaky samozrejmosťou. Odhadzovanie exkrementov do kontajnerov s komunálnym odpadom nepovažuje za šťastné riešenie.

Podobný názor zdieľa väčšina psíčkarov. Nemajú totiž pocit, že by sa dane, ktoré platia mestu,  odrážali na službách v ich prospech. Ostatní obyvatelia zas nevedia prísť chovateľom na meno. Vadí im, že mnohí po svojich miláčikoch neodpratávajú a vinia ich z nekultúrneho a bezohľadného správania.

O problém sa zaujímala aj Viera Bardiovská. Hlohovčanka apelovala na magistrát, aby sa dane od majiteľov zvierat použili výlučne na služby spojené s pohybom psov na území mesta. Neuspela. Mestu totiž nevyplýva povinnosť účelovo využiť tieto prostriedky na starostlivosť o psy. Navyše, vedenie radnice je presvedčené, že na činnosti spojené s pohybom zvierat vynakladá oveľa viac ako na dani za psa vyberie.

Okrem toho, že chovatelia sú povinní výkaly odpratávať, po novom musia pri sebe nosiť aj vrecko na exkrementy. Náčelník mestskej polície Jozef Šoka usudzuje, že situácia sa čiastočne zlepšila. Zároveň ale dodáva, že čo sa týka čistoty verejných priestranstiev bol väčším optimistom. Najhoršie je na tom Michalská pri trafostanici. Zlepšenie nastalo na Nitrianskej a Vinohradskej ulici, kde zas ale mnohí nerešpektujú zákaz voľného pohybu psov. Tomu by mali v dohľadnej dobe zabrániť zákazové tabule.

Iba koše problém nevyriešia

Od prijatia nového nariadenia riešili hliadky 20 priestupkov, z toho 5 prípadov za neodpratanie výkalov. Pri obchôdzkach sa príslušníci často stretávajú s výčitkou, prečo sú špeciálne koše iba vo výbehu na Dilongovej. Mimo tohto priestoru platí nariadenie odhadzovať psie exkrementy do komunálneho odpadu. „Osadením špeciálnych košov by sa síce zvýšil počet miest, kde možno výkaly vyhodiť, ale samotný problém by sa tým nevyriešil,“ myslí si Šoka. Zo skúseností, ktoré uvádza je zrejmé, že do istej miery je to aj o postoji majiteľov psov.

Nedávno sa hliadka na Námestí sv. Michala zaoberala prípadom staršieho pána, ktorý nechal svojho štvornohého miláčika vyšpiniť iba pár metrov od smetného koša. Výtvor pohotovo zamaskoval listami, na čo mu poslúžila palička, o ktorú sa opieral. Prislúšníkov neskôr presviedčal, že keby vedel, čo sa stalo, určite by to zodvihol a zahodil. Svoje uvedomelé správanie demonštroval sáčkom, ktorý nosí stále pri sebe. Navyše policajtov presviedčal, že upratuje aj po iných. „Keď bol ale konfrontovaný s kamerou, stratil reč,“ dodal náčelník.

Sú teda sťažnosti psíčkarov, ktorým chýbajú špeciálne smetiaky, opodstatnené? Do akej miery môžu byť výkaly zvierat pre človeka nebezpečné? Je nariadenie ohľadom nakladania s týmto odpadom v Hlohovci skutočne v poriadku?

Exkrementy rozhodne nepatria do komunálneho odpadu

Podľa regionálnej hygieničky Ľubice Kollárovej sa choroby zo psa na človeka prenášajú najmä prostredníctvom neumytých rúk. „Do úvahy prichádza toxoplazmóza, toxokarózakampylobakteriózy,“ uvádza. Ľuboslav Lorinčák z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Trnave vidí možné riziká ešte závažnejšie. Okrem vírusových, bakteriálnych a inváznych ochorení, ktoré hrozia z výkalov v čerstvom stave, upozorňuje aj na ich nebezpečenstvo po vysušení. Vtedy totiž vzniká jemný aerosol, ktorý môže spôsobiť infekcie dýchacími cestami. „Z uvedených dôvodov, ako aj preto, že exkrementy psov nie sú klasifikované ako komunálny odpad, rozhodne nepatria do kontajnerov na zber komunálneho odpadu,“ varuje odborník.

Ide o problém, ktorý netrápi iba Hlohovec, ale aj ostatné mestá. Pravdou však je, že mnohé iné samosprávy ponúkajú riešenie. Pozitívnym príkladom sú Piešťany, kde skúšobne začali s osádzaním špeciálnych smetiakov už pred siedmimi rokmi. „Ohlasy majiteľov psov aj ostatných obyvateľov boli kladné a preto sme ich počet zvýšili,“ hovorí odborná referentka Zuzana Jakubisová z tunajšieho magistrátu.

Následne v piešťanských uliciach pribudlo zhruba 60 košov aj so zásobníkmi na sáčky, ktoré pracovníci služieb mesta dopĺňajú každý týždeň. Cena jedného smetiaka sa pohybuje okolo 125 eur. „Zistili sme, že ich využívanie psíčkarmi sa postupne zlepšuje, čím prispievajú k čistote nášho mesta,“ dodáva pracovníčka radnice. Ročné náklady spojené s ich prevádzkou predstavujú zhruba 12 300 eur.

Pokus iniciovať aspoň rozdávanie vreciek na motiváciu pre majiteľov zvierat sa objavil aj pri schvaľovaní nového nariadenia v Hlohovci. Keďže v tom čase ešte nebol známy rozpočet, neuspel. Neskôr, pri schvaľovaní plánu hospodárenia, už ale túto záležitosť žiadny z poslancov neotvoril.

Galéria k článku





Podobné témy
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Štvornohých miláčikov je treba začipovať už do konca septembra. Vďaka čítačke preveria zvieratá aj mestskí policajti v Hlohovci.

Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Zaujíma vás koľko psov žije v Hlohovci, aké rasy sa tešia obľube a na ktorej adrese bývajú? Mesto zverejnilo zoznam štvornohých miláčikov.

Agresívny pes opäť zaútočil!
Agresívny pes opäť zaútočil!
Hlohovčania sa obávajú nebezpečného psa z ich štvrte, ktorý napadol i človeka. Policajti už prijali opatrenia.

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Myšlienka zrušiť výbeh pre psov a kúpiť špeciálne smetiaky sa neujala. Poslanci návrh neodklepli.