Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

29. apríl 2012

Platené parkovisko Hlohovčanov pobúrilo

Platené parkovisko pred bránou polikliniky ľudia bojkotujú. Autá nechávajú inde.

Platené parkovisko Hlohovčanov pobúrilo

Hanba! Genocída! Výpalníctvo na chorých! Takýmito a ešte pikantnejšími prívlastkami Hlohovčania najnovšie častujú vedenie polikliniky a čelných predstaviteľov mesta. Dôvodom je zavedenie parkovného pri nemocnici. V areáli táto novinka v princípe nikomu neprekáža. Ľuďom leží v žalúdku platené parkovisko pred bránou zariadenia.

Riaditeľ polikliniky hovorí o unikátnom riešení. Dodávateľ systému verí, že sa mu investícia vráti. Primátor, ktorý tomuto kroku požehnal, tvrdí, že tak urobil v záujme bezpečnosti. A čo pacient? Ten opäť ťahá za kratší koniec. Zrušenie parkovného pred vchodom je nateraz nereálne, hodinová tarifa sa pravdepodobne nezníži a od platenia budú oslobodení iba vybraní ťažko postihnutí.

Porušovali zákaz vjazdu

Systém spustila nemocnica začiatkom apríla. „Chceli sme eliminovať permanentné porušovanie zákazu vjazdu,“ zdôvodňuje rozhodnutie riaditeľ Nemocnice s poliklinikou v Hlohovci Štefan Masaryk Koóš. Podľa jeho slov sa tak zároveň vyriešilo parkovanie personálu, nájomníkov a celodenné blokovanie miest. „Do parkovacieho systému sme vonkajšie parkovisko zahrnuli na základe nájomnej zmluvy s mestom," dodáva.

Nie je žiadnym tajomstvom, že hlohovská nemocnica sa topí vo finančných problémoch. Investícia do podobného parkovacieho systému je nad jej možnosti, a tak využila ponuku bratislavskej firmy Triton. Tá celé zariadenie dodala bez toho, že by to polikliniku niečo stálo. Tržby z parkovného si firma s nemocnicou rozdelí. Konkrétne čiastky Koóš neprezradil, ale ozrejmil aspoň obchodné podmienky. „Je to na mesačnej báze. Do určitej sumy tržby prerozdeľujeme v pomere 80 ku 20 v prospech Tritonu. Pri tržbe, ktorá sa vyberie nad tento limit sa pomer vymení a väčšina ostane poliklinike," vysvetľuje riaditeľ.

Nejde o ryžovanie

Zmluva je stanovená na päť rokov, počas ktorých Triton zabezpečuje a hradí aj servis. Po uplynutí tejto doby sa stane nemocnica za symbolickú sumu vlastníkom celého zariadenia. Vyberanie parkovného riaditeľ obhajuje. Podľa neho nejde o žiadne ryžovanie, ale o zabezpečenie kúpy systému. Jedným dychom dodáva, že vďaka unikátnemu riešeniu nemocnica príde k drahému zariadeniu a ešte z toho vyťaží.

Hlohovčanom sa ale platené parkovisko pred poliklinikou nepozdáva. Nevôľa sa vystupňovala natoľko, že problém zarezonoval aj na ostatnom rokovaní zastupiteľstva. „Súhlas k parkovisku som dal ja,“ informoval primátor Peter Dvoran. Urobil tak bez vedomia poslancov. Individuálne rozhodnutie je daň za odpredaj väčšinového podielu nemocnice súkromnej spoločnosti v predchádzajúcom volebnom období.

Primátor tvrdí, že sa tak rozhodol pre zlepšenie bezpečnosti. Situáciu s dopravnými kolíziami, ktoré vznikali v areáli nemocnice totiž dôverne pozná, keďže tam vlastní garáž. Parkovisko pred vchodom, rovnako ako Koóš, obhajuje zmluvou, podľa ktorej má nemocnica mestský pozemok prenajatý. Na primátora apeloval aj Oliver Pestún: „Nebolo by možné vonkajšie parkovanie zvrátiť?" Dvoran označil poslanca za populistu s odôvodnením, že dodávateľ zariadenia už investoval nemalé prostriedky.

Nech to mládež vytrhá

S prosbou na vedenie sa obrátili aj samotní obyvatelia. „Pomôžte, aby sme aspoň v tej vonkajšej časti nemuseli platiť. Takých sú nás tisíce,“ vystúpil Martin Balla. Podstatne emotívnejšie naložil prítomným Ľudovít Brezovský: „Odporúčam mládeži, aby to vytrhala a odviezla do zberu!“ Sťažovatelia sa rovnako ako mnohí ďalší Hlohovčania netajili tým, že parkovisko ignorujú a svoje autá nechávajú na opačnej strane cesty.

Je to len počiatočná averzia

Primátor uviedol, že robí všetko preto, aby sa tarifa znížila na 50 centov za dve hodiny a taktiež, aby sa určitých zliav dočkali zdravotne ťažko postihnutí. Už teraz je ale veľmi pravdepodobné, že 50-centová hodinová tarifa sa nezníži. „To je skutočne spodná hranica. Väčšinou je to euro a viac,“ hovorí Stanislav Lupták, zástupca firmy Triton. Stanovisko zdôvodňuje vysokou cenou technológie, ktorá sa musí splatiť. Po skúsenosti z iných miest, kde systémy zavádzali, vysvetľuje ignorovanie parkoviska len ako počiatočnú averziu, ktorá postupne opadne.

Či sa Hlohovčania dočkajú nejakých zliav nechcel zatiaľ konkretizovať ani šéf nemocnice. Z jeho vyjadrení je zrejmé iba toľko, že ústupky pocítia niektorí zdravotne ťažko postihnutí. „Keby sme neboli solidárni a ústretoví, tak by sme tento krok nemuseli urobiť,“ tvrdí riaditeľ. Bezplatné parkovanie pre držiteľov preukazov ZŤP bude fungovať kartičkovým systémom. O tom, ktorí pacienti ich dostanú, rozhodne komisia na základe žiadosti. „Zatiaľ sme vyčlenili okolo 30 kusov, čo by asi malo stačiť,“ dodáva Koóš.   

Galéria k článku





Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Nové parkovacie plochy na Podzámskej ulici sú po kolaudácii od 1. júla k dispozícii občanom.

Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Miesto pre výstavbu nového parkoviska sa nachádza v zelených plochách a na jestvujúcej spevnenej betónovej dopravnej ploche.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.