Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

1. október 2012

Slabšiu účasť jarmoku spôsobil dážď

Na Michalskom jarmoku zabodoval najmä Maroš Bango a kapela Slniečko. Policajti spacifikovali bitku, nachytali zlodejov aj vodičov pod vplyvom alkoholu.

Slabšiu účasť jarmoku spôsobil dážď

Tri dni hodovania, zábavy a rozmarných nákupov milých zbytočností skončili. Devätnásty ročník Michalského jarmoku opäť vylákal do ulíc Hlohovca domácich aj návštevníkov z okolia. O program sa postarali takmer tri stovky predajcov, vyše dvadsať rôznych skupín, sóloví interpreti i prevádzkovatelia kolotočov. Na bezpečnosť dohliadala štátna a mestská polícia.

Pohodlne prejdem aj s kočíkom

Čulý ruch zavládol na jarmočisku ešte pred jeho oficiálnym otvorením. K dobrej nálade hneď v úvode prispeli i lúče babieho leta. Radosť z pekného počasia vystriedalo v sobotu sklamanie. Druhý deň totiž niekoľkokrát spŕchlo, čo sa odrazilo aj na účasti. Tá bola nižšia ako vlani. Ľudia opätovne ocenili presun bližšie k centru. „Predtým mal človek problém pretlačiť sa davom. Teraz pohodlne prejdem aj s kočíkom,“ pochvaľovala si Diana z mestskej časti Peter. Záujmu sa tešili remeselníci na Štúrovej ulici, ktorých však bolo pomenej ako usporiadateľ pôvodne avizoval. „Mrzí nás, že niektorí sľúbili účasť a neprišli,“ vyjadril sa riaditeľ podujatia Jaromír Kratochvíl. Tí, ktorí nesklamali, vystavovali na obdiv tkané koberce, šperky, ručne maľované tričká či keramiku.

Vždy tu dobre nakúpim

„Ponúkame výrobky z prútia, drevené lopáriky, korýtka aj rôzne iné drobnosti do domácnosti,“ prezradil zručný rezbár Marián zo Siladíc, ktorý priamo pred očami zvedavcov vytváral originálne doplnky pre gazdinky. Dobrou náladou prekypovala aj pani Jolana z Tepličiek: „Michalský jarmok si nikdy nenechám ujsť. Vždy tu postretávam priateľov a dobre nakúpim.“ Tovarom rozmanitého pôvodu a kvality sa prehýbali aj stánky na ostatných uliciach jarmočiska. Štefánikova už z diaľky lákala vôňou cigánskej pečienky, klobások či trdelníkov. Potokom tieklo nielen pivo, ale predovšetkým burčiak. Vo veľkom sa nalievalo v stánkoch, v priľahlých pohostinstvách i dvoroch.

Najmenší okupovali najmä kolotoče. Na svoje si prišli aj odvážlivci so silnejšou náturou a žalúdkom, ktorí si trúfli na adrenalínové atrakcie. S ohlasom sa stretla i jazda na poníkoch. Živé spestrenie si však vyslúžilo aj kritiku „Tie zvieratká tam chodia dokola od rána do večera. Toto by som zakázala,“ vyjadrila sa v diskusnom fóre Majka. Podľa riaditeľa podujatia zásadné programové zmeny nenastali. Najväčšiemu záujmu sa tešil Maroš Bango, už tradične zabodovala piešťanská formácia Slniečko i vystúpenia rockových kapiel Arzén a Borra. Starší si prišli na svoje v nedeľu, predovšetkým vďaka dychovke a Marcele Laiferovej.    

Vodičke namerali 1,13 promile

Čo sa týka bezpečnosti, náčelník mestskej polície Jozef Šoka zhodnotil priebeh podujatia za pomerne pokojný. Príslušníci napríklad zaznamenali krádež peňaženky. Poctivý nálezca ju aj s celým obsahom vrátil majiteľovi. Policajtom sa podarilo spacifikovať bitku výtržníkov, vyčíňanie podguráženej návštevníčky. Zaznamenali aj pokus o krádež tovaru: „Počas nočnej hliadky si príslušníci všimli dvojicu, ktorá mala plné ruky vešiakov s oblečením. Zistili, že veci ukradli zo stánku. Zlodeji dostali pokutu a tovar sme vrátili majiteľovi.“

Na jarmoku sa zatúlali aj dve deti, ktoré sa po vyhlásení podarilo vrátiť rodičom. Hliadka štátnej polície v sobotu zastavila na Nábreží Andreja Hlinku 31-ročnú Hlohovčanku, ktorá šoférovala pod vplyvom alkoholu. „Vodičku podrobili dychovej skúške, ktorou jej namerali 1,13 promile alkoholu. Obvinenej žene hrozí za tento skutok trest odňatia slobody až na jeden rok,“ informoval krajský policajný hovorca Michal Hanus. Podobne dopadol aj 22-ročný šofér z Kovariec, ktorý nafúkal 1,21 promile na Duklianskej ulici.  

S prípravami začneme už v januári

Budúci ročník by sa mohol niesť v okázalejšom štýle. „Čaká nás jubilejný jarmok aj 900. výročie prvej písomnej zmienky o meste. S prípravami začneme už v januári a pravdepodobne pristúpime aj k niektorým organizačným zmenám,“ vyjadril sa Jaromír Kratochvíl.

Galéria k článku





Podobné témy
Program tohtoročného jarmoku je známy
Program tohtoročného jarmoku je známy
Program tradičného podujatia.

Advent rozvoňala verejná zabíjačka
Advent rozvoňala verejná zabíjačka
Vianočné trhy už začali. Pozrite si fotopostrehy z podujatia.

Jarmok opäť prilákal záplavu návštevníkov
Jarmok opäť prilákal záplavu návštevníkov
Michalský jarmok oslávil svoje okrúhle jubileum. Prinášame vám fotoreportáž 20. ročníka tradičného podujatia.

Michalský jarmok uzavrie ulice
Michalský jarmok uzavrie ulice
Tradičné podujatie budú sprevádzať dopravné obmedzenia. Okrem uzávierky ulíc presmerujú i spoje MHD.

Program Michalského jarmoku je už známy
Program Michalského jarmoku je už známy
Tohtoročná programová nádielka opäť poteší najmä tých skôr narodených. Hviezdami podujatia budú Otto Weiter a Gizka Oňová.