Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

21. november 2012

Blíži sa najväčší štrajk učiteľov

Stále nič nie je rozhodnuté. V Hlohovci účasť predbežne potvrdili takmer všetky základné školy, stredné sa stále rozhodujú, materské školy budú otvorené.

Blíži sa najväčší štrajk učiteľov

Ide do tuhého. Jednodňová septembrová výstraha učiteľov nezabrala, a tak sa zamestnanci škôl rozhodli pritvrdiť. Rezort školstva a financií totiž ich požiadavku 10-percentného zvýšenia  tarifných platov nepodporil a na ponúkané 5-percentné prilepšenie učitelia nepristúpili.

Vážime si seba i prácu, ktorú vykonávame

„Štrajkom nechceme dosiahnuť len zvýšenie platov zamestnancov, ale aj upozorniť vládu a verejnosť na to, že si vážime sami seba, prácu, ktorú denne vykonávame a že nám záleží na budúcnosti nášho školstva a vzdelaní našich detí. Problémy, ktoré riešime, nevznikli zo dňa na deň, vlády si ich navzájom posúvali už celé roky,“ uvádzajú školskí odborári na svojom portáli.

Vyzval som k racionálnej dohode

V pondelok sa Pavel Ondek z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom školstva Dušanom Čaplovičom. „...každý si musí uvedomiť aká je dnes vážna situácia nielen na Slovensku, ale aj v Európe a či štrajk bude víťazstvom, ak sa nič nedosiahne... Preto som všetkých vyzval k racionálnej dohode,“ vyhlásil prezident. Zúčastnení sa nakoniec zhodli na tom, že sa ešte opäť stretnú.

Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že štrajk, v prípade nesplnenia požiadaviek, v pondelok 26. novembra skutočne vypukne. Zapojiť sa chystajú aj niektoré školy z Hlohovca. Vzhľadom na aktuálne prebiehajúce stretnutia s odbormi sa ešte mnohé z tunajších vzdelávacích zariadení nedokázali k účasti vyjadriť. Už teraz je ale isté, že materské školy v meste budú fungovať v plnom rozsahu, aj keď ich zamestnanci štrajk podporujú.

Základné školy sa predbežne zúčastnia všetky. Výnimkou je zatiaľ iba ZUŠ a Základná škola M.R. Štefánika, ktoré sa ešte nerozhodli. Špeciálna základná škola s myšlienkami protestu súhlasí, jej zamestnanci sa však z finančných dôvodov nezapoja. Štrajk, avšak bez účasti svojich ľudí, podporuje i Centrum voľného času Dúha. Stredné školy sa momentálne stále rozhodujú. Spojená škola a Reedukačné centrum sa z dôvodu internátne ubytovaných žiakov nepripoja. 

Vieme sa dohodnúť a držíme spolu

Účasť sa u väčšiny pohybuje okolo 80 percent. Svetlým príkladom súdržnosti a odhodlania je Základná škola Vilka Šuleka s maximálnou podporou. „Tak ako minule, aj tentoraz sa mnohí z nás chystajú i pred parlament do Bratislavy,“ vyjadrila sa vedúca tunajších odborov Anna Šomodiová. „Všetci hovoria, že sme mäkkýše, ale my sa vieme dohodnúť a držíme spolu,“ dodala odborárka.  

Ktoré školy v Hlohovci vstupujú do štrajku 26.11.2012?

Všetky materské školy štrajk podporujú, ale nezúčastnia sa a budú otvorené.

Základné školy:

 ZUŠ  štrajk podporujú, ale nezúčastnia sa
 ZŠ Koperníkova  áno (náhradný škol. klub)
 ZŠ M.R. Štefánika  áno (náhradný škol. klub UTO-PIA od 06:30 do 16:00)
 ZŠ A. Felcána  áno
 ZŠ Podzámska  áno
 ZŠ sv. Jozefa  áno
 ZŠ Vilka Šuleka  áno
 Špeciálna ZŠ  štrajk podporujú, ale nezúčastnia sa
 CVČ Dúha  štrajk podporujú, ale nezúčastnia sa (otvorené do 14:00)

Stredné školy:

 Gymnázium Ivana Kupca  áno
 Obchodná akadémia  áno
 Stredná odborná škola  áno
 Stredná odborná škola technická  áno
 Reedukačné centrum  štrajk podporujú, ale z dôvodu internátne ubytovaných  žiakov sa nezúčastnia
 Spojená škola  štrajk podporujú, ale z dôvodu internátne ubytovaných  žiakov sa nezúčastnia




Podobné témy
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Mimovládna organizácia zverejnila aktuálny rebríček základných a stredných škôl. V Hlohovci prevláda priemerná úroveň.

Bude v Hlohovci o školu menej?
Bude v Hlohovci o školu menej?
Horúca téma týchto dní vŕta v hlave mnohým Hlohovčanom. Podľa mesta je akékoľvek vyjadrenie k problematike predčasné.

Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
AKTUALIZOVANÉ Počas štrajku môžu deti využiť športové aktivity centra voľného času. Hrozba preplnených nemocničných čakární sa zatiaľ nenaplnila.

Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do protestnej akcie vstupujú takmer všetky školy v meste. Niektorí učitelia s požiadavkami súhlasia, do štrajku sa však nezapoja.