Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

29. november 2012

Prokurátor napadol mestské nariadenia

Nariadenia týkajúce sa psov, alkoholu a ohňostrojov mali ustrážiť poriadok v meste. Prokurátor ich ako nezákonné navrhol zrušiť.

Prokurátor napadol mestské nariadenia

Všetko začalo občianskou iniciatívou. Aktivista Pavol Pachník z Dolného Kubína už niekoľkokrát upozornil na nezákonné konanie v samospráve. Prokuratúra sa preto musela jeho podnetmi celoplošne zaoberať. Výsledkom sa stali stovky zrušených nariadení v mnohých slovenských mestách. S protestom prokurátora sa museli popasovať aj v Hlohovci.

Výhrady zasiahli i nariadenie týkajúce sa alkoholu, ktoré mesto prijalo pred štyrmi rokmi. Jeho zavedenie podnietili samotní Hlohovčania. Obyvateľom prekážali obťažujúci opilci a to najmä na Námestí sv. Michala. „Požiadavku predložila aj mestská polícia, ktorá potrebovala právnu normu platnú na území mesta, aby mohla problematiku riešiť,“ uvádza prednostka Eva Lukáčová. 

Mesto vtedy prijalo zákaz predaja, podávania a popíjania alkoholu v konkrétne stanovenom čase a na určitých miestach. Prokurátor to ale posúdil ako obmedzovanie. Podľa neho nemožno od ľudí požadovať, aby si vopred zisťovali, kde zákaz platí. Rovnako nad rámec zákona nepripúšťa výnimky týkajúce sa samotného popíjania. Naše územie totiž medzi krajiny s prohibíciou nepatrí.

Protest neobišiel ani pravidlá o používaní zábavnej pyrotechniky. Nariadenie vzniklo ako reakcia na množiace sa sťažnosti ľudí, ktorým tento spôsob „zábavy“ v obytných zónach strpčoval život. Mesto preto povolilo ohňostroje len cez novoročné oslavy. Ich použitie počas iných príležitostí pripustilo iba na základe udelenej výnimky. Prokurátor oponoval, že pravidlá nie sú v súlade s legislatívou. Dobrou správou je, že už čoskoro by sa mala objaviť novela banského zákona, ktorá si posvieti i na tento problém samospráv. V Hlohovci sa preto rozhodli nariadenie zrušiť a vrátia sa k nemu až po schválení avizovanej úpravy.

Keď mesto vlani prijalo pravidlá o podmienkach držania psov, mnohí tento krok uvítali. Niet sa čo čudovať. Počet štvornohých miláčikov za ostatné roky i v Hlohovci rapídne stúpol. Ani zmienené nariadenie sa však nevyhlo kritike. Tentoraz prokurátor spochybnil najmä definíciu verejného priestranstva, stanovené podmienky chovu i riešenie priestupkov. 

Mesto pripomienky akceptovalo a rozhodlo sa protestom vyhovieť. Napriek tomu s výhradami čiastočne nesúhlasí. „S niektorými názormi prokurátora sa nestotožňujem, pretože v oblasti originálnych kompetencií má samospráva právo upraviť podmienky na dodržiavanie poriadku vo svojom územnom obvode,“ ozrejmuje postoj magistrátu prednostka. Podľa Lukáčovej problém spôsobuje i fakt, že mnohé pojmy, ako napríklad „verejné priestranstvo“ či „verejný záujem“, nie sú v zákonoch presne vymedzené.

Pôvodné pravidlá týkajúce sa alkoholu mesto zruší a na najbližšie zasadnutie zastupiteľstva je už pripravený nový návrh. V decembri poslanci prerokujú i úpravu nariadenia o podmienkach držania psov.





Podobné témy
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Štvornohých miláčikov je treba začipovať už do konca septembra. Vďaka čítačke preveria zvieratá aj mestskí policajti v Hlohovci.

Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Zaujíma vás koľko psov žije v Hlohovci, aké rasy sa tešia obľube a na ktorej adrese bývajú? Mesto zverejnilo zoznam štvornohých miláčikov.

Agresívny pes opäť zaútočil!
Agresívny pes opäť zaútočil!
Hlohovčania sa obávajú nebezpečného psa z ich štvrte, ktorý napadol i človeka. Policajti už prijali opatrenia.

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Myšlienka zrušiť výbeh pre psov a kúpiť špeciálne smetiaky sa neujala. Poslanci návrh neodklepli.