Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

24. január 2013

Bude v Hlohovci o školu menej?

Horúca téma týchto dní vŕta v hlave mnohým Hlohovčanom. Podľa mesta je akékoľvek vyjadrenie k problematike predčasné.

Bude v Hlohovci o školu menej?

V Hlohovci momentálne funguje päť bežných základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto. Okrem toho tu pôsobí i cirkevné školské zariadenie. Hlohovčanov aktuálne trápi otázka, či sa tento počet už čoskoro nezredukuje. Obavy zrejme vyvolali slová Emila Kuruca na decembrovom rokovaní zastupiteľstva.

Situácia je veľmi kritická

„Situácia vo financovaní základných a materských škôl v meste je veľmi kritická. Nevyhneme sa, ani keď budeme robiť čokoľvek, aby sme jednu základnú školu nezrušili,“ vystúpil poslanec, ktorý je i predsedom komisie kultúry a vzdelávania. Kuruc je presvedčený, že ak mesto k radikálnemu kroku nepristúpi, doplatia na to ostatné školy.

Mala by rozhodnúť kvalita práce učiteľov

Ľudia ihneď rozvírili živú debatu. „Nedopadne to ako s materskými školami, že deti nebude kam umiestniť?“ napísal prispievateľ. „Mala by rozhodnúť kvalita práce učiteľov a profesionálna zdatnosť vedenia školy,“ myslí si čitateľka Edita. V diskusii sa dokonca objavila informácia, že k redukcii by malo dôjsť už k budúcemu školskému roku. Keďže práve prebieha zápis prvákov, je táto téma ešte aktuálnejšia.

Akékoľvek vyjadrenie je predčasné

„K danej problematike je akékoľvek vyjadrenie predčasné,“ uviedla prednostka Eva Lukáčová. Poslanci zatiaľ o záležitosti nerokovali. V praxi musí zániku školy predchádzať dôkladná analýza počtu detí i nákladov jednotlivých zariadení. Nutné je zohľadniť aj špecifiká ich prevádzky. Ako ďalej uviedla prednostka, do úvahy je potrebné zobrať i demografický vývoj v danom území. Dôležitá je aj lokalizácia a dostupnosť.

Rovnakú situáciu už Hlohovčania zažili pred siedmimi rokmi. Vtedy mesto zrušilo ZŠ na Nerudovej, pričom využilo dostupnosť zariadenia na Podzámskej v tej istej lokalite. Škola na Felcánovej je napríklad jediná pre Novú štvrť a Svätý Peter. V miestnej časti Šulekovo by bolo potrebné riešiť dopravu do iného zariadenia. Okrem toho, tri školy mesto zrekonštruovalo z európskych zdrojov a počas piatich rokov by preto nemali zmeniť vlastníka. Pre ďalšie dve získalo dotáciu na výmenu okien.

Momentálne sú tunajšie školy (okrem šulekovskej) využité na 75-85 percent. I keď nemajú naplnenú kapacitu, neexistuje žiadne uznesenie, na základe ktorého by kompetentní chystali podklady pre zrušenie jednej z nich. „Je potrebné vychádzať zo súčasne platných predpisov z hľadiska naplnenosti tried, špecializácie, potreby kabinetov a podobne,“ ozrejmila Lukáčová. Využívanie škôl preto nie je možné posudzovať podľa nariadení platných v čase ich budovania.

„Je predčasné hovoriť i o premiestnení detí a pedagógov, pretože zrušenie školy nepodlieha len rozhodnutiu zriaďovateľa, ale aj Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré musí rozhodnúť o vyradení zariadenia zo siete,“ dodala prednostka.





Podobné témy
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Mimovládna organizácia zverejnila aktuálny rebríček základných a stredných škôl. V Hlohovci prevláda priemerná úroveň.

Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
AKTUALIZOVANÉ Počas štrajku môžu deti využiť športové aktivity centra voľného času. Hrozba preplnených nemocničných čakární sa zatiaľ nenaplnila.

Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Stále nič nie je rozhodnuté. V Hlohovci účasť predbežne potvrdili takmer všetky základné školy, stredné sa stále rozhodujú, materské školy budú otvorené.

Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do protestnej akcie vstupujú takmer všetky školy v meste. Niektorí učitelia s požiadavkami súhlasia, do štrajku sa však nezapoja.