Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. apríl 2013

V Hlohovci opäť horeli autá!

Rozmáhajú sa v Hlohovci praktiky podsvetia? Najnovšie vyčíňal neznámy podpaľač na Ulici. kpt. Nálepku.

V Hlohovci opäť horeli autá!

Aktivita podpaľačov v Hlohovci neutícha. Plamene ničia autá a nedávno ľahla popolom i prevádzka bufetu. Najnovšie horel Seat na Ulici kpt. Nálepku. Požiar sa rozšíril i na vedľa zaparkovaný Citroen.

Príčinou je úmyselné podpálenie
K udalosti prišlo v noci 15. apríla krátko pred druhou hodinou. Pri požiari najprv zasahovali mestskí policajti, ku ktorým sa krátko na to pridali i hasiči z tunajšej stanice. „Príčinou požiaru je úmyselné podpálenie cudzou osobou s predbežnou škodou 12-tisíc eur,“ uviedol Martin Krajčovič z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave.   

Je načase urobiť poriadok
V meste sa čoraz častejšie hovorí o vybavovaní účtov a konkurenčnom boji. „Už je načase, aby polícia v Hlohovci urobila poriadok s výpalníkmi. Tých požiarov je nejako veľa,“ domáhajú sa miestni. Spomínané mafiánske praktiky zanechávajú za sebou obrovské škody a vyvolávajú strach. Väčšina vinníkov však naďalej behá po slobode. Len zlomok z týchto prípadov sa podarí objasniť.

Najviac, až 13 zásahov za ostatných 5 rokov absolvovali tunajší hasiči k podpáleným autám v roku 2010. Škody vtedy dosiahli takmer 170-tisíc eur. Horúco bolo i rok predtým, keď k úmyselným požiarom vozidiel vyštartovali 10-krát. Napríklad vlani hasiči zaznamenali 6 takýchto výjazdov. A podpaľači ich už zamestnali i v novej sezóne. Výsledkom je zatiaľ 7 zhorených áut v okrese s predbežnou 34-tísícovou škodou.

Medzi Hlohovčanmi sa živo diskutovalo i o požiari v reštaurácii Jašter zhruba pred dvoma rokmi. Veľa nechýbalo a plamene by zničili celú budovu, nielen 10-tisícové zariadenie terasy. Pár dní na to vybuchla nálož pred domom ďalšieho gastropodnikateľa. Škody boli síce zanedbateľné, o to viac otázok však udalosť rozvírila. Vlani všetkých šokovala správa o požiari piatich áut na Dilongovej. Na koniec minulého roka nespomína v dobrom ani bývalý majiteľ bufetu na Šianci. Z nedávno postavenej drevenice ostala na vyhliadke iba kopa popola. Škodu vtedy stanovili na 22-tisíc eur.

Od roku 2008 riešili policajti v Hlohovci 29 prípadov poškodzovania majetku v súvislosti s požiarmi zavinenými cudzou osobou. „Z toho v 22 prípadoch išlo o úmyselne podpálené autá,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Pri ostatných udalostiach to bola pivnica, vchodové dvere, strecha domu či reštaurácia. Po dnešku k týmto prípadom pribudne ďalší.

Za rovnaké obdobie tu eviduje polícia celkom 3 074 trestných činov. „Uvádzaných 29 skutkov teda predstavuje menej ako jedno percento,“ pokračuje Kredatusová. Zároveň však dodáva, že tieto prípady vnímajú ľudia veľmi citlivo, keďže ide o nemalé škody na majetku. Sú to udalosti všetkým na očiach a neraz na cudzie vybavovanie účtov doplatia aj iní.

Dva prípady sa podarilo objasniť
Vlani celková objasnenosť trestných činov dosiahla zhruba polovicu. Faktom však je, že pri podpaľačstve je vypátranie a obvinenie páchateľa zložité. „Z uvedených 29 prípadov sa polícii podarilo objasniť len 2 z roku 2011,“ dodala hovorkyňa.





Podobné témy
Nové auto vo farbách mestskej polície
Nové auto vo farbách mestskej polície
Mestská polícia Hlohovec má od pondelka 20. júna vo svojom vozovom parku nové služobné vozidlo.

Nový náčelník polície: Spravodlivosť a nie politika
Nový náčelník polície: Spravodlivosť a nie politika
Tibor Kučera upozornil na pochybný výber kandidáta. Na druhý pokus uspel.