Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. máj 2013

Poženie Plastic People mesto pred súd?

Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.

Poženie Plastic People mesto pred súd?

Úsilie aktivistov našlo odozvu. Plány prevádzkovateľa skládky, ktorá sa neslávne zviditeľnila požiarmi, sa začínajú komplikovať. Pôvodne povolenú kapacitu chce spoločnosť Plastic People ešte rozšíriť. Mesto zámer nepodporuje a v územnom pláne už s týmito plánmi na Vlčích horách nepočíta.

Je to prísne regulovaný biznis

„Tento biznis je jedným z najprísnejšie regulovaných,“ vyjadril sa hovorca dotknutej spoločnosti Marek Bezák na ostatnom rokovaní zastupiteľstva. Ako ďalej uviedol, fungovanie skládky sprevádzajú kontroly na kontamináciu vôd, ovzdušia či navážanie odpadu. Tvrdí, že prevádzkovateľ vychádza mestu v ústrety. Spoločnosť vybudovala kompostáreň, doteraz nezvýšila poplatky za odvoz smetí a podieľa sa i na likvidácii čiernych skládok. „Od roku 2006 odviedla do rozpočtu mesta približne milión eur,“ pokračoval.

Obavy z tvorby smetiska pre celé Slovensko sú podľa Bezáka neopodstatnené. Uviedol, že zhruba dve tretiny tvorí na skládke odpad priamo z Hlohovca. Prevádzkovateľ prišiel i s iniciatívou vytvoriť občiansku hliadku, ktorá by prevádzku monitorovala. Dôkazom neustáleho zlepšovania má byť aj fakt, že od jesene na Vlčích horách nehorelo.

Bude nútená domáhať sa náhrady

Na podstatne ostrejšiu rétoriku vsadil právny zástupca prevádzkovateľa Peter Buck. Zamietnutie rozšírenia je podľa advokáta i v rozpore s platným Územným plánom Trnavského kraja, ktorý so skládkovaním v danej lokalite počíta. „Ak dôjde k obstarávaniu zmien, spoločnosť bude nútená domáhať sa od Mesta Hlohovec náhrady škody, ktorá jej vznikne v dôsledku takéhoto protizákonného konania,“ dodal právnik a odvolal sa aj na predošlé stanovisko mesta. To so zámerom najprv súhlasilo.

Ak by nehorievala, ani by sme o nej nevedeli

Patrik Voltmann však označil tieto slová za vyhrážanie. Poslanec ozrejmil, že schvaľovanie zámeru stále prebieha a prvotné stanovisko mesta nebolo záväzné. „Pokiaľ by skládka nehorievala, nikto by ani nevedel, že existuje,“ vyjadril sa Miro Kollár z občianskej iniciatívy. Voči pôvodne povolenej kapacite 415-tisíc m³ aktivisti nenamietajú. Pre tunajší zvozový región ju považujú za dostačujúcu. Tŕňom v oku sa stal zámer rozšíriť ju na vyše 600-tisíc kubíkov vrátane úložiska nebezpečného odpadu, ktoré by sa udialo na úkor výšky.

Po doterajších skúsenostiach už Kollár prevádzkovateľovi nedôveruje a netají obavy z budúcnosti: „Neviem a nechcem si predstaviť, že budeme mať na Vlčích horách kopec smetí presahujúci desať metrov pastuchovskú cestu a nebude toho, kto by sa o ne postaral.“

Mesto ďalšie rozšírenie nepodporí. Po novom už Územný plán Hlohovca s aktuálnym zámerom prevádzkovateľa nepočíta. Rozhodli o tom poslanci. Vzhľadom na vyjadrenia, ktoré na rokovaní zazneli, je možné, že celá vec bude mať súdnu dohru.





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Trápi vás skládka Vlčie hory? Pýtajte sa!
Trápi vás skládka Vlčie hory? Pýtajte sa!
Na vaše otázky je pripravený odpovedať Marek Bezák poverený spoločnosťou Plastic People, ktorá skládku prevádzkuje.