Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. júl 2013

Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva

Mesto podniká ďalšie kroky pre uskutočnenie zámeru. Petrovi Dvoranovi by plaváreň vylepšila medzi Hlohovčanmi renomé.

Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva

Primátor Peter Dvoran sa myšlienky vybudovať v Hlohovci plaváreň nevzdáva. Napriek istým výhradám ju nakoniec podporili aj poslanci. Pred niekoľkými dňami sa na webstránke mesta objavila objednávka na dokument, ktorý určí, ako sa budú plány ďalej vyvíjať. Medzi Hlohovčanmi má výstavba prívržencov i takých, ktorí s ňou nesúhlasia.

Vybudovaním plavárne sa poslanci intenzívnejšie zaoberali už pred rokom. Mesto pôvodne zamýšľalo zveriť financovanie a prevádzku bytovému hospodárstvu. Spravovanie mestskou firmou a úhradu nákladov formou úveru však zastupiteľstvom neprešlo. Vyskytli sa aj obavy, či stratový projekt neovplyvní v budúcnosti cenu za teplo, ktoré táto spoločnosť účtuje. Neskôr sa poslanci oboznámili so zámerom spočívajúcim v založení účelovej spoločnosti s väčšinovým vkladom súkromného investora. Súčasne odklepli zabezpečenie realizácie projektu prostredníctvom takejto firmy, prípravu harmonogramu prác na jej založenie a predloženie na rokovanie zastupiteľstva.  

Napriek súhlasu ale niektorí neskrývajú obavy z nákladov, ktoré bude výstavba obnášať. Vo vyjadrení pre lokálnu televíziu totiž primátor prezentoval svoje predstavy v podobe špičkového komplexu, ktorý by okrem bazénu ponúkal i sauny, vírivky, kúpanie pre batoľatá, fitnes centrum či masážne služby. O plavárni sa pred kamerou zmienil i jeho sympatizant Ivan Varga. Viacerí poslanci sú však v plánoch opatrnejší a tvrdia, že bazén možno postaviť i lacnejšie.

Dvoranove úsilie je v terajšej klíme pochopiteľné. Aj z našej nedávnej ankety vidieť, že Hlohovčania zatiaľ žiadny zásadný prínos jeho pôsobenia nezaznamenali. Plány s mostom nateraz nevyšli, a tak sa jeho želiezkom v ohni stala práve plaváreň. A to poriadne horúcim. Dosah takéhoto kroku si dobre uvedomuje i opozícia. Finančne náročný projekt bude totiž záťažou pre mestskú kasu na dlhé obdobie.

Hlohovec má milión iných problémov

Názory miestnych na výstavbu sa rozchádzajú. „Plaváreň je zbytočnosť a hlavne, Hlohovec má milión iných problémov, kam treba dať peniaze,“ napísal prispievateľ diskusného fóra. „Tu sa každý bojí a preto nič nemáme. Plaváreň treba postaviť a nie sa stále vyhovárať,“ myslí si naopak ďalší.

Bude definovať kroky prípravy projektu

Na oficiálnej webstránke sa pred niekoľkými dňami objavila objednávka, ktorú mesto za 2 280 eur predložilo spoločnosti Legola Czech. „O zabezpečení dokumentu rozhodol primátor v súvislosti s plnením uznesenia. Bude definovať kroky prípravy projektu formou účelovej spoločnosti, naplnenie strategického zámeru, vytýčenie nevyhnutných úloh, harmonogram prípravy, finančný harmonogram a požiadavky na personálne zabezpečenie projektu,“ informovala prednostka Eva Lukáčová.

V súvislosti s plavárňou sa v kuloároch dokonca šepkalo o zvolaní mimoriadneho zastupiteľstva. „V rámci  pracovných rokovaní o programe jednotlivých zasadnutí  MsZ sa objavil medzi inými i tento variant, nikdy však nebol tento návrh prezentovaný ako záväzné rozhodnutie,“ potvrdila prednostka, ktorá zároveň ozrejmila, že ostatná novela zákona o obecnom zriadení už takýto pojem nepozná.

Mesto nakoniec uprednostnilo prerokovanie materiálu v súlade s rokovacím poriadkom, ktorému predchádzajú odborné stanoviská komisií a mestskej rady. Je preto možné, že plavárňou sa budú poslanci zaoberať už na niektorom z najbližších zasadnutí.





Podobné témy
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Predpoveď prázdneho hľadiska sa nenaplnila. Vedenie mesta zožalo ostrú kritiku.

Podporia poslanci projekt plavárne?
Podporia poslanci projekt plavárne?
Primátor sa svojho megalomanského sna nevzdáva. Projekt plavárne je opäť na stole.

Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Špičkové športovo-relaxačné centrum pravdepodobne zatiaľ nebude. Výstavba sa zrejme presunie na neurčito.

Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Mesto sa chce inšpirovať aquaparkom v Olomouci. Tamojší projekt však očakávania nenaplnil a radnica naň dopláca.

Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?
Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?
Výstavba krytého bazéna sa zatiaľ odkladá. Mesto na to nemá a požičiavať si nebude.