Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. september 2013

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú

U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú

Na nedávnom verejnom zasadnutí o skládke Vlčie hory sa ujal slova i miestny lekár. Alergológ Anton Potanko upozornil na pacientov s pretrvávajúcimi dýchacími problémami. Tvrdí, že pokým predtým v takýchto prípadoch takmer stopercentne zaberali lieky, v ostatných rokoch sa situácia v Hlohovci zmenila.

Uvedomil som si, že je tu i ďalší zdroj

„Ako lekár v alergologickej ambulancii pracujem dvadsať rokov,“ uviedol Potanko, ktorý sa venuje i respiračným ochoreniam. Takmer všetkým pacientom s týmito problémami dokázal spočiatku pomôcť farmakologickou liečbou. Situácia sa zmenila zhruba pred 7-8 rokmi. „Pripisoval som to hlavne zvýšenej prevádzke motorových vozidiel. Teraz, pár mesiacov dozadu, som si uvedomil, že okrem tohto je tu i ďalší zdroj.“

Týždeň vydržia a sú tam, kde predtým

Vo svojom vystúpení sa alergológ snažil priblížiť, ako funguje obranný mechanizmus u človeka. Ozrejmil, že ak sa nachádza v okolí nejaká škodlivina, pľúca sa zatvoria. Lekár potom v kombinácii s protizápalovou liečbou nasadí lieky, aby sa roztvorili. „Tých 13 rokov to fungovalo skoro na 100 percent. Pacienti sa mali super. Nepotreboval som predpisovať kúpele,“ pokračuje Potanko. Podľa neho, od istého času, už ale takáto liečba približne u 20 percent pacientov nezaberá. Úľavu môžu priniesť kúpele. Dostaví sa však iba krátkodobý efekt: „Idú do Tatier, tam sa vydýchajú a je im dobre. Vrátia sa, týždeň vydržia a sú tam, kde predtým.“

Ten peľ, ktorý tu dýchame, je iný

Ďalší rizikový faktor, podľa jeho vyjadrení, predstavujú splodiny, naväzujúce sa na pele. Tie sú potom alergizujúce. Z praxe spomína prípad profesionálneho vojaka, u ktorého sa prejavujú problémy, keď sa v čase kvitnutia trávy pohybuje v okolí Hlohovca. Inde, v rovnakom vegetačnom období, potiaže nepociťuje. „Ten peľ, ktorý tu máme, ktorý tu dýchame, je iný,“ uviedol alergológ. Taktiež dodal, že v tunajšej lokalite sa u detí začali objavovať subakútne laryngitídy. Takéto ochorenie sa prejavuje „pískaním“ a častým zápalom pľúc. Vyskytuje sa napríklad v českých regiónoch s uhoľnými baňami.     

Na obavy z dosahov skládky Vlčie hory reagoval poverený zástupca spoločnosti Plastic People, ktorá úložisko odpadov prevádzkuje. „Monitoruje sa voda, vzduch i pôda. Výsledky preukazujú také hodnoty, nad ktorými sa netreba znepokojovať,“ vyjadril sa na spomínanom prerokovaní projektant Ján Melúch. 





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.

Trápi vás skládka Vlčie hory? Pýtajte sa!
Trápi vás skládka Vlčie hory? Pýtajte sa!
Na vaše otázky je pripravený odpovedať Marek Bezák poverený spoločnosťou Plastic People, ktorá skládku prevádzkuje.