Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. november 2013

Poslanci si podali miestnu televíziu

Nedostatok peňazí alebo nezvládnutý manažment? V mestskom parlamente opäť rezonoval problém Hlohovskej televízie.

Poslanci si podali miestnu televíziu

Po nedávnej verejnej kritike sa Hlohovská televízia opäť stala terčom emotívnej diskusie. Tentoraz si lokálnu TV podali samotní poslanci. Nevôľu vyvolala požiadavka spoločnosti o navýšenie dotácie z mestskej kasy. Na budúci rok oslávi Hlohovská televízia 20. výročie svojho oficiálneho vysielania. Najmä v ostatnom čase však silnejú hlasy nespokojné s úrovňou služieb, ktoré poskytuje. Kritici vidia problém v spôsobe, akým je spoločnosť riadená. Vedenie sa bráni nedostatkom financií.

Tunajšia televízia každoročne vytiahne z mestskej pokladnice desaťtisíce eur. Po aktuálnej úprave rozpočtu sa táto dotácia vyšplhala na 77-tisíc. Šéf spoločnosti Ján Libant televíziu obhajuje. S obľubou pritom hovorí o tradícii, ktorú je potrebné zachovať. Niektorí členovia miestneho parlamentu však majú na vec iný názor. Televíziu považujú len za bezodnú studňu na vyťahovanie peňazí s chabou informačnou hodnotou a nezvládnutým manažmentom.

Treba sa zamyslieť ako funguje

„Už by sme sa mali konečne zamyslieť nad tým ako funguje a ako by to malo fungovať,“ vystúpil na októbrovom zasadnutí poslancov Juraj Šiška, ktorý je presvedčený, že peniaze, ktoré zhltne televízia, by mohlo mesto investovať inde. Podľa Libanta by ale zrušenie spoločnosti bolo krokom späť. K navýšeniu dotácie uviedol, že televízia požiadala len o to, čo jej vychádzalo v rámci plánu. Pôvodne v tomto roku počítala dokonca s 80-tisícovou finančnou injekciou. Ako ďalej informoval, peniaze za aktivity v rámci projektu Via Hlohoviensis jej na dofinancovanie nestačili.

Manažment potrebuje podmienky

Časť nezávislých poslancov, i vzhľadom na výšku dotácie, nepovažuje poskytované služby za adekvátne. Navyše, medzi Hlohovčanmi sa nahlas hovorí aj o poplatnosti a cenzúre v tomto médiu. Oliver Pestún vidí problém televízie v spôsobe riadenia. Libant sa voči takémuto tvrdeniu bráni: „Akokoľvek dobrý manažment môže byť, ale ak nemá podmienky, tak sa mu zle pracuje a nemôže potom vykazovať nejaké excelentné výsledky.“

Vôbec to nezáleží od toho

Pestún ale s jeho postojom nesúhlasí. „Chcete nové kreslo, nový počítač alebo vymaľovať? Hovoríte, že manažment musí mať podmienky. Podľa mňa to ale vôbec nezáleží od toho,“ reagoval s tým, že kameň úrazu nespočíva len v zlom technickom vybavení.

Na nízku informačnú hodnotu upozornil i Michal Hauliš. Hlohovčan poukázal na úplné ignorovanie hádzanej vo vysielaní, a to i napriek tomu, že tento šport sa teší veľkej obľube a zviditeľňuje mesto aj za hranicami. Uviedol, že Hlohovská televízia je mestská a nepatrí Libantovi ani fare, a preto by mala mapovať všetky sféry života.

Jej šéf tvrdí, že prinášať takéto príspevky je ich snom, ale nedokážu ich promptne spracovať. „Čo z toho, keď pôjdeme na zápas. Už pomaly vrabce čvirikajú ako hrali a my s tým vyjdeme o týždeň, lebo na to nemáme technické a personálne zázemie,“ hájil televíziu Libant. 

Dotácie Mesta Hlohovec spoločnosti Hlohovská televízia, s.r.o.

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
1 600 000,- Sk 1 600 000,- Sk 56 430,- € 66 400,- € 72 500,- € 76 000,- € 77 000,- €




Podobné témy
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Mestská polícia bude mať nového šéfa
Poslanci sa stretnú poslednýkrát v roku. Na programe je rozpočet, televízia i finančný stav nemocnice.

Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Televízia požiadala o navýšenie dotácie
Poslanci prerokujú i návrh na úpravu rozpočtu. Napriek nedávnej kritike Hlohovská televízia požiadala o viac peňazí z mestskej kasy.

Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku
Lokálna televízia leží Hlohovčanom v žalúdku
Šéf Hlohovskej televízie čelil tvrdej kritike. Nespokojný občan vyzval poslancov, aby zvážili ďalšie zotrvanie Jána Libanta vo funkcii.

Peniaze od mesta televízii nestačia
Peniaze od mesta televízii nestačia
Hlohovskej televízii sa príspevok od mesta máli. Vyplýva to z výročnej správy spoločnosti.

Televízia spolieha na pomoc zhora
Televízia spolieha na pomoc zhora
Samolepky a modlitby. Aj takto chce získať riaditeľ Hlohovskej televízie fanúšikov.