Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. december 2013

Namiesto nového náčelníka fiasko!

Primátor sa opäť postaral o poriadny rozruch. Za šéfa mestskej polície navrhol kandidáta s nedostatočnou praxou a vylepšeným profilom.

Namiesto nového náčelníka fiasko!

Na svojom decembrovom rokovaní mali poslanci vymenovať nového šéfa Mestskej polície v Hlohovci. Náčelník Jozef Šoka odchádza do dôchodku, a tak mesto na svojej webstránke zverejnilo podmienky pre záujemcov o tento post. Z 11 uchádzačov primátor Peter Dvoran vybral Rastislava Strečanského. O jeho návrhu mali rozhodnúť členovia zastupiteľstva.

Z podkladov, ktoré poslancom Dvoran predložil, vyplynulo i to, že 29-ročný absolvent pedagogickej a filozofickej fakulty pôsobil ako vyšetrovateľ na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave. Priamo počas rokovania sa však ukázalo, že veci sa majú úplne inak.

V priestore pre občanov sa ujal slova Ľuboš Richter, ktorý sa taktiež uchádzal o miesto náčelníka. Ten napriek adekvátnemu vzdelaniu, takmer 30-ročnej praxi v ozbrojených zložkách a vedúcej funkcii na odbore kontroly Ministerstva vnútra SR v konkurze neuspel. Richter poukázal na viacero nedostatkov výberového procesu.

Cítim sa ako komparz kabaretného predstavenia

V prvom rade zdôraznil, že Strečanský nespĺňa požadovanú 10-ročnú prax. Taktiež upozornil, že vybraný kandidát ako vyšetrovateľ na KR PZ v Trnave nikdy nepracoval. Pôsobil iba ako poverený policajt na obvode v Hlohovci a ročné školenie poriadkovej polície, ktoré mal uchádzač podľa profilu absolvovať, trvalo o polovicu kratšie. Navyše informoval o disciplinárnych problémoch primátorovho kandidáta. „Bohužiaľ, ja sa dnes cítim, akoby som bol nejaký komparz kabaretného predstavenia Mestského úradu v Hlohovci,“ dodal.

Strečanský sa ostrej kritike bránil argumentom, že údaje v profile nie sú jeho chybou, keďže on ich v životopise uviedol správne. Spomínané disciplinárne potiaže vznikli podľa neho len v dôsledku nedorozumenia s nadriadeným. Kandidát si taktiež neodpustil pichľavé poznámky na adresu svojich kritikov a konkurentov. Je presvedčený, že polícia by sa mala viac priblížiť k ľuďom, pričom vyzdvihol problémy s parkovaním a potrebu rozšírenia kamerového systému. Prečo sa ale napriek nedostatočnej praxi o miesto uchádzal, neuviedol.

 

Voči pochybnému výberu sa ohradili Juraj Salcman, Martin Balla i Miloslav Drgoň. Poslanci sú presvedčení, že každý zodpovedný uchádzač podmienky rešpektoval a Strečanský mal byť z výberu vyradený. Celá vina sa tak zosypala na plecia primátora. Na otázku, kto bol vo výberovej komisii odpovedal len: „Moji najbližší pracovníci mestského úradu.“

Podmienku som si nevšimol

Z Dvoranových slov vyplynulo, že práve vek uchádzača zavážil najviac. „Toto sú hlavné trendy od občanov, že sme dali zarobiť bývalému vojakovi, policajtovi, alebo ja neviem komu parašutistovi,“ uviedol. 10-ročnú podmienku praxe si údajne nevšimol. Postupne ale primátorovi dochádzali argumenty aj dych, a tak požiadal o 5-minútovú pauzu. Po prestávke chybu priznal a materiál stiahol z rokovania.

Vo vzduchu však ostali visieť nezodpovedané otázky. Ako je možné, že do konkurzu sa prihlásil človek, ktorý ani zďaleka nespĺňa požadované podmienky? Je vôbec možné, že by si primátor nevšimol jednu z dvoch podmienok vo svojich vlastných kritériách? A v neposlednom rade, ako je možné, že poslanci dostali podklady s vylepšeným profilom Dvoranovho favorita? Príliš veľa otáznikov, aby išlo o náhodu.

Je viac ako pravdepodobné, že ak by Richter na rokovaní nevystúpil, poslanci by nemali najmenší dôvod predloženým podkladom neveriť a Strečanského by podporili. Post, ktorý by mal byť vzorom rešpektovania pravidiel by tak obsadil človek, ktorý sa tam dostal pochybným konaním. Rovnako je namieste obava, ako Dvoran rozhoduje vo veciach, ktoré neprechádzajú zastupiteľstvom a sú plne v jeho kompetencii.

Rozhodnutia môžu vyvolať chaos

Aj podľa občianskeho aktivistu Mira Kollára sa môžu rozhodnutia hlavy mesta postarať o právny chaos. „Ubezpečujem vás, že každý polopríčetný právnik bude schopný napísať žalobu a každý polopríčetný sudca ju posúdi kladne,“ vyjadril sa počas rokovania k pochybnému výberu kandidáta.

Vypočujte si zvukové záznamy z rokovania




Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Nové auto vo farbách mestskej polície
Nové auto vo farbách mestskej polície
Mestská polícia Hlohovec má od pondelka 20. júna vo svojom vozovom parku nové služobné vozidlo.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.