Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. marec 2014

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou

Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou

Hlohovčania nové platené parkovanie na námestí zodpovedne ignorujú. Parkovisko zíva prázdnotou a vodiči radšej nechávajú odstavené automobily v priľahlých uliciach. To sa však nepáči ľuďom bývajúcim v týchto lokalitách.

Myšlienka zaviesť v Hlohovci regulované parkovanie vznikla už pred niekoľkými rokmi. Dôvodom mal byť problematický dopravný stav v centre mesta a nie zvýšenie príjmov. Minulý rok poslanci schválili konkrétne lokality a výšku hodinovej sadzby. Primátor Peter Dvoran bol dokonca niektorými zástupcami občanov pochválený za odvahu tento kontroverzný krok uskutočniť.

Situácia na námestí pred zavedením parkovného

Spoplatnenie parkovania začalo prvého februára a ako ústretový krok mestskí policajti dva týždne vodičov iba upozorňovali bez sankcií. Od tohto okamihu však počuť na novinku iba kritiku.

Ako prvé zaznela výčitka na nedostatočné označenie. Patrik Voltmann upozornil na informačnú tabuľu, ktorá je nad zorným uhlom vodiča a môže sa stať, že ju ľahko prehliadne. Rovnako nedostatočne boli označené aj parkovacie automaty. Problém by tak mohli mať tí, ktorí upozornenie na zmenu v médiách nezaregistrovali.

Mnohým sa taktiež nepozdáva výška samotného parkovného. 50-centový poplatok považujú za privysoký, najmä vzhľadom na chýbajúci krátky časový úsek, kedy je možné parkovať bezplatne. V iných mestách je totiž bežnou praxou, že za prvých desať minút parkovania platiť nemusíte.

Niektorí sa aj v diskusnom fóre sťažovali na skutočnosť, že automat mince nevydáva. Táto funkcionalita je však pri súčasných parkovacích automatoch skôr výnimkou. Zariadenie prijíma iba mince v určitých nominálnych hodnotách. Keď ich vodič nemá dostatok, musí nájsť miesto, kde mu peniaze rozmenia. Riešením by bola platba cez SMS, ktorá sa stáva čoraz rozšírenejšou. Nevýhodou sú zvýšené náklady pre prevádzkovateľa, čo sa môže premietnuť do ceny elektronickej parkovacej karty.

Prázdnotou zíva aj dolná časť parkoviska

Nespokojnosť otvorene prejavili aj podnikatelia. Hlásia významný pokles tržieb a hrozia prepúšťaním alebo zatvorením prevádzok. Peter Dvoran sa pre televíziu Markíza vyjadril, že ľudia v Hlohovci si za dlhé roky zvykli na neplatenie parkovného a cenu nepovažuje za privysokú. Obchodníci už iniciovali petíciu za nespoplatnenie prvých tridsiatich minút parkovania.

Najväčším problémom však zostáva presun parkovania na iné, nespoplatnené miesta. Dôsledkom je taktiež častejšie porušovanie dopravných predpisov. Mnohí tak považujú jednoduché zavedenie poplatku bez vybudovania alternatívnych miest na parkovanie za nekoncepčné riešenie a sľubujú mu podobný osud ako pokusu pred poliklinikou. „Dúfam, že tento primátorsky experiment na ľudoch, po spoplatnení parkovania pri poliklinike a teraz na námestí je jeho posledným vo volebnom období,“ napísal prispievateľ diskusného fóra.

Celkový návrh počíta aj so zavedením regulovaného parkovania na ulici M.R. Štefánika pri Tatrabanke.





Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Nové parkovacie plochy na Podzámskej ulici sú po kolaudácii od 1. júla k dispozícii občanom.

Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Miesto pre výstavbu nového parkoviska sa nachádza v zelených plochách a na jestvujúcej spevnenej betónovej dopravnej ploche.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Niektorí parkovné vítajú, väčšina nadáva
Niektorí parkovné vítajú, väčšina nadáva
Parkovné na námestí je už realitou. Väčšina Hlohovčanov je presvedčená, že zavedenie systému situáciu iba skomplikuje.