Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

13. júl 2015

Hlohovčania hostili priateľov z De Panne

Hlohovec po dvoch rokoch od poslednej návštevy opäť hostil rodiny z partnerského mesta De Panne v Belgicku.

Hlohovčania hostili priateľov z De Panne

Hlohovec po dvoch rokoch od poslednej návštevy opäť hostil rodiny z partnerského mesta De Panne v Belgicku. 17-členná delegácia flámskych priateľov pricestovala do Hlohovca vo štvrtok 9. júla 2015 a späť do Belgicka odišli v pondelok 13. júla 2015.

Počas víkendu Hlohovčania pre svojich hostí pripravili pestrý program.  V piatok 10. júla delegáciu z De Panne prijal a pohostil na Mestskom úrade primátor Mesta Hlohovec Miroslav Kollár. Spolu s delegáciou, ktorú viedol poslanec mesta De Panne Arne Debaecke, sa oficiálneho prijatia zúčastnil zástupca veľvyslanca SR pri Belgickom kráľovstve Juraj Kubla s manželkou, hostiteľské rodiny z Hlohovca, vedenie mesta a zamestnanci Mestského úradu. Po oficiálnych príhovoroch a výmene darov – maľby mora pri De Panne a umeleckej fotografie nočného Hlohovca ostal priestor aj na priateľského rozhovory.

Z Mestského úradu sa Belgičania presunuli na exkurziu do spoločnosti Bekaert Hlohovec, ktorej materská spoločnosť sídli práve v Belgicku. Počas takmer dvoch hodín hostia absolvovali prehliadku výrobných priestorov, ktorej predchádzala zaujímavá prezentácia o spoločnosti a jej portfóliu. Po neformálnom obede v spoločnosti primátora mesta M. Kollára a zástupcu veľvyslanca SR pri Belgickom kráľovstve J. Kublu sa delegácia presunula na hlohovský zámok, kde bol pripravený kultúrny program spojený s prehliadkou. Po návšteve zámku sa skupina prešla aj po Zámockej záhrade.

Piatkový večer sa končil v priateľskej atmosfére pri pive a kofole v Peterskej bašte, kde sa za Belgičanmi zastavil opäť aj primátor M. Kollár dokončiť diskusiu, ktorá bola otvorená už pri obede na tému posilnenia tohto družobného partnerstva pre širšiu verejnosť a najmä jeho otvorenia pre mladšiu generáciu. A. Debaecke spoločne s M. Kollárom načrtli nové možnosti neformálnej spolupráce, hovorili aj o príprave programu na budúci rok, kedy by mala hlohovská strana navštíviť De Panne. Rok 2016 bude zároveň rokom slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, čo budúcoročnej návšteve dáva nový rozmer a možnosť väčšej propagácie nášho mesta v celoeurópskom meradle.

Sobotu strávili hostia a ich hostiteľské rodiny deň mimo Hlohovca. Program začali prehliadkou kaštieľa v Oponiciach, následne boli prijatí na radnici v Topoľčanoch. Po prechádzke Topoľčanmi sa na spiatočnej ceste zastavili na prehliadke archeologického múzea v Bojnej. Nedeľný program bol individuálny, v réžii hostiteľských rodín.

Belgickí hostia sa po nabitom víkendovom programe rozlúčili s hlohovskými hostiteľmi v pondelok ráno, keď vyrazili na spiatočnú cestu domov.

Zuzana Hrinková Siebenstichová
Referentka MsÚ Hlohovec pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy





Podobné témy
Jesenná edícia Fraštackého trhu bude už tento víkend
Jesenná edícia Fraštackého trhu bude už tento víkend
V priestoroch Františkánskeho parku bude opäť o niečo viac ruchu ako je zvykom.

Stredoveké dni po tretíkrát v Hlohovci
Stredoveké dni po tretíkrát v Hlohovci
Hlohovec sa už tento víkend vráti o niekoľko storočí dozadu.

Stredoveké dni v Hlohovci prinesú viacero noviniek
Stredoveké dni v Hlohovci prinesú viacero noviniek
Obľúbené podujatie potrvá o deň dlhšie.

Jarná edícia Fraštackého trhu už tento víkend
Jarná edícia Fraštackého trhu už tento víkend
V priestoroch Františkánskeho parku bude opäť o niečo viac ruchu ako je zvykom.

Hlohovčania sa môžu tešiť na prvý Fraštacký trh
Hlohovčania sa môžu tešiť na prvý Fraštacký trh
Prvú septembrovú sobotu (5.9. 2015) bude v priestoroch Františkánskeho parku za vlastivedným múzeom o niečo viac ruchu ako je zvykom.