Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Rusko a Bielorusko sú si bližšie ako nikdy predtým, podľa Putina za to vďačia tlakom zo Západu












1.7.2022 (Webnoviny.sk) - Politický tlak zo Západu podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zrýchľuje integráciu Bieloruska s Ruskom. Šéf Kremľa to vyhlásil na piatkovom bilaterálnom fóre, informuje spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Tlak a sankcie



„Bezprecedentný politický a spoločenský tlak takzvaného kolektívneho Západu nás tlačí k urýchleniu procesu zjednocovania: spoločne minimalizovať škody z nezákonných sankcií, zjednodušiť zvládnutie produkcie požadovaných produktov, rozvíjať nové kompetencie, rozšíriť spoluprácu so spriatelenými krajinami,“ povedal Putin.

Bielorusko a Rusko v roku 1997 podpísali dohodu o spoločnej únii, ktorej cieľom bolo obnoviť niektoré úzke väzby prerušené po rozpade Sovietskeho zväzu.

Protesty proti Lukašenkovi



Nadšenie bieloruského autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka z užšej politickej integrácie odvtedy narastalo a opadalo, rovnako ako ekonomická závislosť Bieloruska od Moskvy.

Lukašenko začal byť Rusku viac naklonený koncom roka 2020, keď mu Putin poskytol politickú a finančnú podporu v čase potláčania vlny protivládnych protestov vyvolaných prezidentskými voľbami, o ktorých opozícia a medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že boli zmanipulované.





Viac k témam: integrácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Rusko a Bielorusko sú si bližšie ako nikdy predtým, podľa Putina za to vďačia tlakom zo Západu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia