Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Na severe Slovenska pretrváva vietor a sneženie ustálo, naďalej platí 2. kalamitný stupeň. Cesta I/18 je prejazdná (video+foto)












4.2.2023 (Webnoviny.sk) -


  • aktualizované 4. februára 2023, 19:56




Hoci sneženie v podhorí Vysokých Tatier vo večerných hodinách mierne ustálo, vietor pretrváva aj naďalej.

Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcela Polomského sa už podarilo sprejazdniť cestu prvej triedy I/18, kde skončili autá mimo cesty.

Problémy môže spôsobiť aj ľad



„Poodťahovali sme autá a vyčistili ju, dá sa po nej jazdiť,“ zhodnotil pre agentúru SITA. Na cestách v okrese Poprad a Kežmarok ale platí naďalej druhý kalamitný stupeň.

Po hromadných dopravných nehodách na diaľnici D1 v úseku Poprad-Tatry – Jánovce by už podľa Polomského informácií mali byť z úseku odtiahnuté všetky havarované autá. „Pomaly by mali nastupovať diaľničiarske sypače na vyčistenie. Následne by sa mala spustiť aj diaľnica,“ avizoval.

Ďalšie komplikácie na cestách ale môže spôsobiť aj klesajúca teplota. Riaditeľ správy ciest pre popradskú oblasť preto upozornil na ľad a vodičom opätovne odporúča opatrnosť na cestách.

Vodiči v dopravnom servise na sociálnej sieti upozornili večer na úsek Stará Lesná – Veľká Lomnica, ktorý je neprejazdný, vyťahujú odtiaľ autobus.

Prácu komplikovali aj iní vodiči



V teréne boli podľa slov Polomského všetci cestári. Prácu im však komplikoval nielen silný vietor a sneženie, ale aj takzvaná biela hmla a niektorí nedisciplinovaní vodiči.

„Pod horami fúka vietor, hore v lesoch s vyššou nadmorskou výškou viac sneží, je to všade rovnako zlé. Dole, tým, že zafukuje cesty, hore, tým, že rýchlo pribúda sneh,“ komentoval Polomský situáciu ešte v sobotu ráno.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Mimoriadna situácia na slovenských cestách (fotografie)

Cestári boli v teréne celú predošlú noc, na pomoc do regiónu im prišlo aj päť sypačov z ostatných oblastí v rámci Prešovského samosprávneho kraja.

„Predpoveď na silný vietor je do večera do 18:00, dovtedy sa nám nič svetoborné spraviť nepodarí. Vodičov prosím o trpezlivosť a tí, ktorí nemusia, nech necestujú,“ uviedol počas dňa Polomský.

O najkomplikovanejších úsekoch sa podľa jeho slov ani hovoriť nedalo, všetky boli vzhľadom na počasie zlé. Naďalej boli pre silný vietor a tvorbu závejov uzavreté cesty III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou a tiež III/3063 Lučivná.

Informačný portál Slovenskej správy ciest upozornil, že na cestách II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, tiež tretej triedy v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony.









Viac k témam: Extrémne počasie, Silné sneženie, Snehová kalamita
Zdroj: Webnoviny.sk - Na severe Slovenska pretrváva vietor a sneženie ustálo, naďalej platí 2. kalamitný stupeň. Cesta I/18 je prejazdná (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia