Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Slovensko prišlo o eurofondy, nesplnilo podmienky na znižovanie chudoby a ukončenie bezdomovectva












14.2.2023 (SITA.sk) - Slovenská republika (SR) podľa Európskej komisie (EK) nesplnila podmienky pre čerpanie eurofondov na znižovanie chudoby. Vláda SR pred svojím pádom neprijala plán ukončenia bezdomovectva, ku ktorému sa zaviazala dohodou s Bruselom. Slovenský kabinet tvrdí, že momentálne na to už nemá kompetencie.

Slovensku projekty nepreplatia



Slovensko tak nebude mať nárok na preplácanie eurofondových projektov, ktoré sa týkajú sociálneho začleňovania a znižovania chudoby, a to až do volieb v septembri. Informoval o tom portál Euractiv.sk. Prostriedky z eurofondov mali byť použité napríklad na výstavbu komunitných centier či zaistenie dostupného bývania.

Podľa zdroja z EK nebude možné takého výdavky preplácať, ak to bude členský štát, ktorý nesplnil podmienky, požadovať.

Podľa hovorkyne Úradu vlády SR Ľubice Janíkovej materiál nebol zaradený na rokovanie, pretože v súčasnom stave vláda nemá právomoc rokovať o takomto materiáli.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) predpokladá, že dokumenty prijaté budú, a to ešte pred tým, než bude Slovensko požadovať uhradenie výdavkov, no súčasné vedenie nevedelo garantovať, že k tomu dôjde ešte pred septembrovými voľbami, informuje portál.

Prevencia pred stratou bývania



Koncepciu na ukončenie bezdomovectva pripravila odborná skupina. Kladne zhodnotená bola i neziskovými organizáciami. Riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš pozitívne zhodnotil najmä to, že stratégia sa usiluje na bezdomovectvo reagovať najmä zaistením bývania, a to prostredníctvom príspevku na bývanie.

Mala by to byť prevencia pred stratou bývania z dôvodu, že si ho ľudia nemôžu dovoliť. Oddelenie tohto príspevku a jeho zvýšenie bolo i súčasťou programového vyhlásenia vlády. Stratégia ale nestanovuje výšku príspevku, ani to, kto by mal byť príjemcom, to by mali určiť akčné plány.

Čerpanie eurofondov



Pre čerpanie eurofondov na roky 2021 až 2027 sa členské štáty zaviazali k naplneniu základných podmienok. Slovensku chýba Národnej koncepcie pre prevenciu a ukončovanie bezdomovectva. Práce na dokumente, ktorý chcel rezort práce pripraviť už v roku 2021, zdržala pandémia. Do konca roka 2022 prešiel i medzirezortným pripomienkovým konaním.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že dokument bol podľa harmonogramu doručený vláde SR, no vzhľadom na to, že jej bola vyslovená nedôvera, nebol predložený na rokovanie. Minister práce Milan Krajniak však na inom mieste tvrdil, že dokument na vládu nepredložil. Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že je konsenzus v tom, že vláda môže schvaľovať dokumenty týkajúce sa eurofondov.

Predpokladá splnenie oboch podmienok



Nové eurofondové obdobie je na začiatku a Slovensko má potrebné dokumenty schválené. Dostalo už aj prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur, na ktoré podľa EK nie je potrebné splnenie základných podmienok.

MIRRI SR nesúhlasí s tým, že by eurofondy boli zablokované a predpokladá splnenie oboch podmienok do termínu zaslania prvej žiadosti o platbu. Podľa rezortu to na žiadateľov nebude mať vplyv a schválený príspevok z národnej úrovne im bude vyplatený.





Viac k témam: Bezdomovci, Čerpanie eurofondov, Minister práce a sociálnych vecí, podmienky podpory, Znižovanie chudoby
Zdroj: SITA.sk - Slovensko prišlo o eurofondy, nesplnilo podmienky na znižovanie chudoby a ukončenie bezdomovectva © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia