Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za únosy detí












17.3.2023 (SITA.sk) -


  • aktualizované 17. marca 19:03




Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho rolu pri únosoch detí do Ruska počas vojny na Ukrajine.

Súd vo vyhlásení uviedol, že Putin „je údajne zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a nezákonného presunu obyvateľstva (detí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie“. Súd tiež v tejto súvislosti vydal zatykač na komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú.

Kto zrealizuje zatykače



Súd uviedol, že jeho vyšetrovacia komora zistila, že existujú „opodstatnené dôvody domnievať sa, že každý podozrivý nesie zodpovednosť za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva a nezákonného presunu obyvateľstva z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie,“ pokiaľ ide o ukrajinské deti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



„Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že pán Putin nesie individuálnu trestnú zodpovednosť za zmienené zločiny, za to, že tieto činy spáchal priamo, spoločne s inými a/alebo prostredníctvom iných a za to, že riadne nevykonával kontrolu nad civilnými a vojenskými podriadenými, ktorí tieto činy spáchali,“ vysvetlil ICC v stanovisku.

Predseda ICC Piotr Hofmański vo vyhlásení na videu uviedol, že zatiaľ čo sudcovia ICC vydali zatykače, bude na medzinárodnom spoločenstve, aby ich presadilo.

Súd nemá vlastnú políciu na výkon zatykačov. „ICC vykonáva svoju časť práce ako súd. Sudcovia vydali zatykače. Realizácia závisí od medzinárodnej spolupráce,“ povedal.

Rusi ICC neuznávajú



Prípadný súdny proces s akýmikoľvek Rusmi na Medzinárodnom trestnom súde je však hudbou budúcnosti, keďže Moskva neuznáva jurisdikciu ICC a svojich občanov nevydáva.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová na zatykače reagovala s tým, že rozhodnutie ICC pre Rusko nemá z právneho hľadiska význam.

Ukrajina tiež nie je členom ICC, ale umožnila mu jurisdikciu nad jej území. Prokurátor ICC Karim Khan od začiatku vyšetrovania pred rokom navštívil Ukrajinu už štyrikrát.

Je to len začiatok



Zatykač vydaný Medzinárodným trestným súdom na ruského vodcu je „len začiatok“. Ako referuje spravodajský web CNN, na Telegrame to vyhlásil šéf úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

Zatykač kvituje i šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, ktorý ho okomentoval slovami: „Kolieska spravodlivosti sa roztáčajú. Zločinci sa budú zodpovedať za únosy detí a iné zločiny.“

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin na Facebooku povedal, že „svet dostal signál, že ruský režim je zločinecký a že jeho vedenie a spolupáchatelia budú postavení pred súd“.

„To znamená, že Putin musí byť zatknutý mimo Ruska a postavený pred súd. A svetoví lídri si dvakrát rozmyslia, kým mu potrasú rukou alebo si s ním sadnú za rokovací stôl,“ dodal Kostin, ktorý zatykač označil za historické rozhodnutie.

Poburujúce a neprijateľné



Pozitívny ohlas na zatykač znie aj z Európskej únie. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell sa vyjadril, že je to „dôležité rozhodnutie medzinárodnej spravodlivosti“ a „len začiatok“ v medzinárodnom právnom procese, v ktorom sa má Putin brať na zodpovednosť.

Rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Ľvovú-Belovú je podľa hovorcu Kremľa „poburujúce a neprijateľné“.

Dmitrij Peskov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zopakoval, že Rusko neuznáva jurisdikciu súdu, „a preto sú akékoľvek rozhodnutia tohto druhu pre Ruskú federáciu z právneho hľadiska neplatné“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.





Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Súdy, Vojnové zločiny
Zdroj: SITA.sk - Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za únosy detí © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia