Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Pozornosť sveta po zničení Kachovskej priehrady nebola dostatočná, skritizoval Zelenskyj a navštívil Cherson (video)












8.6.2023 (SITA.sk) -


  • aktualizované 8. júna, 11:56




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do Chersonskej oblasti, ktorú zasiahli záplavy po zničení Kachovskej priehrady.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej ukrajinský líder prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram oznámil, že pomáha vyhodnotiť úsilie o evakuáciu civilistov, poskytnúť im pitnú vodu a inú podporu a pokúsiť sa zmierniť rozsiahle škody na životnom prostredí. Upozornil tiež na možnosť pridelenia finančných prostriedkov na pomoc obyvateľom a podnikom, ktorých voda vyhnala z domovov a kancelárií.

Katastrofálna situácia v oblasti



Prezident Zelenskyj ešte v stredu označil situáciu po zničení Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti za „katastrofálnu". Upozornil pritom najmä na situáciu v Rusmi okupovanej časti. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Dnes sme sa celý deň venovali následkom ruského teroristického útoku na vodnú elektráreň Kachovka. Desiatky osád na nami kontrolovanom území boli zaplavené. Tisíce domov boli zaplavené!" povedal Zelenskyj počas nočného príhovoru a dodal, že „situácia v okupovanej časti Chersonskej oblasti je úplne katastrofálna".

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Okupanti podľa neho „jednoducho nechali ľudí v týchto hrozných podmienkach. Bez záchrany, bez vody, len na strechách domov v zaplavených obciach".

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

Ukrajinský prezident zároveň vyzval na „jasnú a rýchlu" humanitárnu reakciu zo strany medzinárodnej komunity. Upozornil pritom, že je zložité povedať, „koľko ľudí v dočasne okupovanej časti Chersonskej oblasti by mohlo zomrieť bez záchrany, bez pitnej vody, bez jedla, bez lekárskej pomoci".

Nedostatočná pozornosť sveta



Ukrajinská armáda a záchranné služby podľa neho „zachraňujú toľko ľudí, ako je len možné" a to aj napriek ruskému ostreľovaniu.

„Keď sa naše jednotky snažia dostať (obyvateľov) preč, okupanti na nich z diaľky strieľajú," povedal v rozhovore pre nemecký denník Bild. „Vo chvíli, keď sa ich naši pomocníci pokúšajú zachrániť, strieľajú na nich. Všetky následky uvidíme až o niekoľko dní, keď voda trochu opadne," dodal.

Je preto podľa neho „potrebné vyvinúť väčšie úsilie. Potrebujeme, aby sa medzinárodné organizácie, ako napríklad Medzinárodný výbor Červeného kríža, okamžite zapojili do záchrannej operácie a pomohli ľuďom v okupovanej časti Chersonskej oblasti," povedal Zelenskyj a vyjadril sklamanie s tým, že „bohužiaľ, pozornosť sveta nebola dostatočná".

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem




Kremľom dosadený starosta Ruskom okupovaného mesta Nova Kachovka, ktoré sa nachádza asi päť kilometrov od zničenej priehrady a vodnej elektrárne, medzitým v ruskej štátnej televízii vo štvrtok oznámil, že päť zo siedmich miestnych obyvateľov, ktorí boli evidovaní ako nezvestní, zahynulo. Dvoch zvyšných našli a snažia sa o ich evakuáciu, uviedol Vladimir Leontjev.

Z oboch strán rieky Dnipro, ktorá sa stala súčasťou frontovej línie medzi ruskými a ukrajinskými silami, evakuovali najmenej štyritisíc ľudí. Skutočný rozsah katastrofy v oblasti, ktorá bola domovom viac ako 60-tisíc ľudí, sa však ešte len ukáže.

Oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin informoval, že vo štvrtok ráno záplavová voda v oblasti dosahovala v priemere viac ako 5,6 metra a zatopených bolo zhruba 600 kilometrov štvorcových oblasti, pričom viac ako dve tretiny z toho sa nachádzajú na Ruskom okupovanom východnom brehu.







Viac k témam: Cherson, Evakuácia, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, vodná nádrž Kachovka, Záplavy
Zdroj: SITA.sk - Pozornosť sveta po zničení Kachovskej priehrady nebola dostatočná, skritizoval Zelenskyj a navštívil Cherson (video) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia