Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Hudba

Prípad nevyriešenej vraždy Tupaca opäť ožíva, lasvegaská polícia vykonala príkaz na prehliadku












19.7.2023 (SITA.sk) - Lasvegaská polícia v utorok potvrdila, že tento týždeň vykonala príkaz na prehliadku v súvislosti s dlho nevyriešenou vraždou rappera a herca Tupaca Shakura.

Prípad sa tak takmer 30 rokov po jeho smrti opäť dostal do centra pozornosti. Agentúra AP pritom upozorňuje, že v Nevade nie je stanovená lehota na stíhanie prípadov vraždy.

Nikoho nezatkli



Shakura, ktorý bol jednou z najplodnejších osobností hip-hopu, smrteľne postrelili v noci 7. septembra 1996 v Las Vegas vo veku 25 rokov. V súvislosti s prípadom nikoho nezatkli a tak už desaťročia pretrváva záujem o incident, v súvislosti s ktorým sa objavilo aj množstvo konšpiračných teórií.

Metropolitná polícia vo vyhlásení informovala, že prehliadka sa uskutočnila v pondelok v neďalekom meste Henderson, ale neuviedla, či identifikovali podozrivého. Nie je jasné ani čo a kde hľadali.

S odvolaním sa na živé vyšetrovanie hovorca oddelenia Aden OcampoGomez v krátkom telefonickom rozhovore pre agentúru AP uviedol, že o najnovšom vývoji nemôže poskytnúť viac podrobností.

Vypukla streľba



Shakura postrelili, keď sedel v aute s Marionom „Suge“ Knightom, šéfom vydavateľstva Death Row Records. Podľa polície čakali na semafore neďaleko Las Vegas Strip, keď vedľa nich zastavilo ďalšie auto a vypukla streľba.

Postreleného Shakura previezli do nemocnice, kde o šesť dní neskôr zomrel. Lasvegaská polícia už v minulosti konštatovala, že vyšetrovanie sa rýchlo zastavilo sčasti aj preto, že svedkovia odmietli spolupracovať.

Shakurova smrť prišla uprostred jeho sporu s rapovým rivalom Notoriousom B.I.G., ktorého napokon tiež smrteľne postrelili o šesť mesiacov neskôr. Dvojica bola navyše v centre neslávne známej rivality medzi východným a západným pobrežím Spojených štátov, ktorá v polovici 90. rokov definovala hip-hopovú scénu.

Obvinil konkurenciu



Spor sa rozhorel po tom, čo Shakura vážne zranili pri inej streľbe počas lúpeže vo vstupnej hale hotela v centre Manhattanu. Otvorene vtedy obvinil B.I.G. a Seana „Diddyho“ Combsa, že o streľbe vopred vedeli, čo obaja rázne popreli. Vyvolalo to však dostatok konfliktov, ktoré viedli k vážnemu rozkolu v hip-hopovej komunite i medzi fanúšikmi.

Shakur, ktorý sa narodil v New Yorku, v spore reprezentoval západné pobrežie po tom, ako podpísal zmluvu s losangeleskou spoločnosťou Death Row Records. B.I.G. a Combs zase pochádzali z východného pobrežia a zastupovali vydavateľstvo Bad Boy Records so sídlom v New Yorku.



Tupac Amaru Shakur, považovaný za jedného z najvplyvnejších a najvšestrannejších rapperov všetkých čias, vydal počas života štyri sólové albumy - 2Pacalypse Now (1991), Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. (1993), Me Against The World (1995) a All Eyez On Me (1996), pričom dva mesiace po smrti mu vyšla piata štúdiovka The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996). Neskôr sa dostalo do predaja ďalších päť jeho posmrtných sóloviek ako aj viacero kompilácií. Ako herec sa objavil v snímkach ako Cesta za láskou (1993), Nad košom (1994), Bullet (1996), Za bránami pekla (1997) a Gang policajtov (1997). V roku 2017 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.







Viac k témam: Konšpiračné teórie, Krimi, Vražda, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Prípad nevyriešenej vraždy Tupaca opäť ožíva, lasvegaská polícia vykonala príkaz na prehliadku © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia