Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Vláda pripravuje novú zahranično-politickú stratégiu pre región Indo-Tichomoria, povedal Blanár v Indii (foto)












23.2.2024 (SITA.sk) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) sa v Dillí stretol s indickým ministrom zahraničia Subrahmanyamom Jaishankarom. Zhodli sa na záujme posilniť ekonomickú diplomaciu medzi oboma krajinami.

„Z našej strany máme záujem intenzívnejšie využívať ekonomických diplomatov v krajinách Ázie, ktoré sú pre nás zaujímavé. Naša vláda pripravuje novú slovenskú zahranično-politickú stratégiu práve pre región Indo-Tichomoria. Som preto rád, že nám indická strana oficiálne potvrdila svoj súhlas s menovaním Viveka Lohiu za honorárneho konzula Slovenskej republiky v Kalkate,“ informoval po rokovaní Blanár. Vivek Lohia je konateľom významnej indickej spoločnosti, ktorá dlhodobo spolupracuje so slovenskými partnermi.

Ďalšie perspektívne oblasti rozvoja



S indickým šéfom diplomacie zdôraznili i ďalšie perspektívne oblasti rozvoja, napríklad informačné technológie, kybernetickú bezpečnosť, biopalivá, ale i metrológiu a mnohé iné sektory.

„Kombináciou politických rokovaní, podnikateľskej misie, aktivít v rámci prestížnej konferencie Raisina Dialogue a ekonomického fóra Konfederácie indického priemyslu (CII India – Europe Business and Sustainability Conclave) napĺňame časť programového vyhlásenia vlády realizáciou zahraničnej politiky na všetky svetové strany,“ prízvukoval Blanár.



Ministri zahraničných vecí Slovenska a Indie potvrdili vzájomne aktívne diplomatické prepojenie medzi obomi štátmi, v rámci ktorých došlo počas posledných dvoch rokov už k štyrom stretnutiam na úrovni šéfov diplomacií. India je piatou najväčšou ekonomikou a najľudnatejšou krajinou sveta. Ako Blanár zdôraznil, spomedzi krajín G20 je zároveň najrýchlejšie rastúcou ekonomikou. V priebehu posledných piatich rokov sa vzájomný obchod medzi Slovenskom a Indiou strojnásobil a vlani dosiahol svoje historické maximum – 870 miliónov eur.



Spolupráca aj v obrannom priemysle



Na Slovensku investuje India predovšetkým prostredníctvom automobilky Jaguar Land Rover či viacerých ďalších firiem. Rastúci význam však nadobúda i spolupráca v obrannom priemysle, ktorá trvá už viac ako tri desaťročia. Obojstranný záujem o ďalšiu spoluprácu v tejto oblasti potvrdilo prijatie slovenskej delegácie na indickom ministerstve obrany.

„Štátneho tajomníka obrany a obranného priemyslu v Indii sme informovali o našej obchodnej misii, ktorej súčasťou sú i spoločnosti podnikajúce v tejto oblasti. India je v súčasnosti najväčším importérom obrannej techniky a slovensko-indické vzťahy tu majú dlhú a úspešnú históriu,“ priblížil Blanár a doplnil, že na slovenskej aj indickej strane existuje v tejto oblasti intenzívny potenciál, ktorý bude Slovensko maximálne podporovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Návšteva a rokovanie Blanára v Indii (fotografie)





Viac k témam: Ekonomická spolupráca, Minister zahraničných vecí, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk - Vláda pripravuje novú zahranično-politickú stratégiu pre región Indo-Tichomoria, povedal Blanár v Indii (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia