Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Pellegrini navštívil 105-ročného „otca Slovákov v Írsku“ Veselského, priniesol mu darček z obľúbeného klubu (video+foto)












28.2.2024 (SITA.sk) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v Dubline stretol s Joeom Veselským, rodákom z Trnavy, ktorý je pravdepodobne najstarším žijúcim účastníkom Slovenského národného povstania.

Známy je tiež pod prezývkou „otec Slovákov v Írsku“. Pellegrini priniesol 105-ročnému fanúšikovi futbalového klubu Spartak Trnava aj darček. Odovzdal mu šál vo farbách trnavského klubu a tiež veľkú kroniku trnavského futbalu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Predseda parlamentu Pellegrini navštívil 105-ročného Joeho Veselského (fotografie)

Rodičia a brat zahynuli v Auschwitze



Veselský sa narodil 20. októbra 1918 v Trnave. Bol špičkovým hráčom stolného tenisu, pričom športu, najmä futbalu, sa venoval už od detstva. Svoje detstvo prežil v Trnave, zmaturoval na trnavskom gymnáziu a začal pracovať v Bratislavskej všeobecnej banke, kde spoznal aj svoju manželku.

Do Slovenského národného povstania sa aktívne zapojil v roku 1944 v rámci brigády Bohdana Chmeľnického a počas svojej účasti v povstaní sa popasoval s mnohými nebezpečnými situáciami. Jeho rodičia aj brat zomreli v koncentračnom tábore Auschwitz.

Keď skončila druhá svetová vojna, vrátil sa k športu a aktívne sa venoval stolnému tenisu. Avšak obavy pred nástupom komunistického režimu ho viedli k rozhodnutiu s manželkou a s deťmi emigrovať do Írska, kde od roku 1948 žije až dodnes.



Získal viaceré ocenenia



V Írsku si dokázal vybudovať profesionálnu športovú kariéru a stal sa aj doživotným prezidentom Írskej asociácie stolného tenisu. Veselský sa aj vo vysokom veku venoval štúdiu v Dubline na Trinity College získal čestný titul magistra umenia.

Získal aj viaceré vyznamenania, ako napríklad Medailu za chrabrosť a Odbojový kríž I. triedy, od prezidenta Ivana Gašparoviča si prevzal štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov ho ocenil medailou a diplomom 1. stupňa M. R. Štefánika za činnosť pri presadzovaní pokrokových, demokratických a humanitárnych tradícií odkazu boja za slobodu a proti fašizmu. Diplom mu udelil aj exminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.







Viac k témam: predseda Hlasu, Predseda parlamentu, SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: SITA.sk - Pellegrini navštívil 105-ročného „otca Slovákov v Írsku“ Veselského, priniesol mu darček z obľúbeného klubu (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia