Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Rešpektujte štyri základné princípy verejnoprávnosti, vyzývajú zamestnanci RTVS Ficovu vládu (foto)












27.3.2024 (SITA.sk) - Zamestnanci verejnoprávneho média Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sformovali Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť. Súčasťou výboru sú pracovníci rozhlasu a televízie z Bratislavy, Banskej Bystrice i Košíc.

Podporu im vyjadrili aj režiséri, dramaturgovia, redaktori či moderátori. Cieľom iniciatívy je poukazovať na nevyhnutnú dôležitosť nezávislého a verejnoprávneho charakteru RTVS, ale aj postaviť sa na ochranu týchto princípov.

Štyri základné princípy



Členovia iniciatívy sa zaviazali k ochrane verejnoprávnosti a slobody prejavu a súčasne vyzvali orgány štátnej moci, aby rešpektovali štyri základné princípy a aby tie boli zachované pri akomkoľvek zásahu do zákona o RTVS. Medzi ne patrí rešpektovanie nezávislosti verejnoprávnych médií, aby mohli verejnú službu vykonávať slobodne a odborne.

Tvrdia, že akýkoľvek pokus o politicky motivované zasahovanie do obsahu vysielania RTVS musí byť odmietnutý. Ako druhý základný princíp uvádzajú zachovanie plurality názorov vo vysielaní, vyvážené informovanie verejnosti sa nesmie zamieňať za šírenie lží a informácie musia pochádzať z overených zdrojov.

„RTVS potrebuje stabilný a transparentný model svojho financovania, ktorý neposkytuje priestor pre politickú manipuláciu a nátlak zo strany politikov a ktorý zaručí dlhodobú udržateľnosť a rozvoj verejnoprávneho vysielania," uviedli členovia výboru tretí základný princíp. Posledným princípom je transparentná voľba generálneho riaditeľa RTVS.

Zdravé fungovanie spoločnosti



Len dodržiavaním týchto princípov je podľa členov koordinačného výboru „možné zabezpečiť slobodné, nezávislé a pluralitné vysielanie – verejnú službu, ktorá slúži všetkým občanom Slovenskej republiky. Ochrana a podpora nezávislosti a integrity RTVS je nevyhnutná pre zdravé fungovanie našej spoločnosti, demokracie a pre zachovanie dôvery občanov v slobodné médiá".

O podpore iniciatívy rokujú zamestnanci verejnoprávneho média aj so zástupcami odborových zväzov a združení, so zástupcami profesijných organizácií tvorivých pracovníkov zo Slovenska aj s novinárskymi združeniami v zahraničí.

„Chceme zdôrazniť, že naša iniciatíva je vecná a odborná a odmietame akékoľvek jej spolitizovanie. Nie sme politici, sme skupina rôznorodých profesionálov, ktorí zabezpečujú základné fungovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu," informoval člen koordinačného výboru Tomáš Bartoněk.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Iniciatíva zamestnancov RTVS (fotografie)







Viac k témam: dramaturgovia, Generálny riaditeľ RTVS, iniciatíva, Novinári, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska, verejnoprávne médiá
Zdroj: SITA.sk - Rešpektujte štyri základné princípy verejnoprávnosti, vyzývajú zamestnanci RTVS Ficovu vládu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia