Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Slovensko má tretí rok po sebe čoraz menej obyvateľov, hrubá miera pôrodnosti bola najnižšia za 100 rokov












13.4.2024 (SITA.sk) - Slovensko sa vyľudňuje. Počet obyvateľov v roku 2023 klesol a Slovenská republika tak mala ku koncu roka 2023 celkovo 5 424 687 obyvateľov. Veľkosť populácie klesla už tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla.

„Hrubá miera pôrodnosti sa na Slovensku v roku 2023 dostala na bezprecedentne najnižšiu hodnotu, a to nielen v novodobej histórii samostatnej SR, ale za posledných 100 rokov," uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR Zuzana Podmanická.

Zomrelo vyše 54-tisíc ľudí



Pokles celkového počtu obyvateľov SR v roku 2023 ovplyvnil najmä prirodzený úbytok obyvateľstva. V priebehu minulého roka v SR zomrelo viac ako 54,1 tisíca osôb a narodilo sa viac ako 48,6 tisíca detí. Došlo teda k prirodzenému úbytku obyvateľov na úrovni 5,5 tisíca osôb.

Počet zomretých bol na Slovensku vyšší ako počet živonarodených detí už štvrtý rok za sebou. Počas rokov 2020 – 2022 tento fakt ovplyvňovala vysoká nadúmrtnosť, v rokoch 2022 a 2023 zasa pokles počtu narodených detí.

Nízka hodnota pôrodnosti



„Prirodzený úbytok obyvateľstva v SR pokračoval v roku 2023 napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však dostala pôrodnosť, počet živonarodených detí klesol pod 50-tisíc," povedala Podmanická.

Výrazný prepad počtu narodených detí v posledných dvoch rokoch vedie nielen k historickým minimám pôrodnosti, ale aj k celkovému úbytku obyvateľstva.

Druhým faktorom, ktorý ovplyvnil celkový počet obyvateľov, je zahraničná migrácia a migračné saldo – teda rozdiel medzi počtom prisťahovaných a vysťahovaných zo SR. Tento ukazovateľ má dlhodobo kladnú hodnotu.

Migračné saldo bolo vyššie



V roku 2023 sa na Slovensko prisťahovalo na trvalý pobyt viac ako 5,9 tisíca ľudí, čo bolo o 1,4 tisíca osôb viac ako počet vysťahovaných. Migračné saldo tak bolo mierne vyššie ako v predošlom roku, z dlhodobého hľadiska však bolo na úrovni najnižších hodnôt.

Od vzniku SR počet prisťahovaných každoročne prevyšoval počet tých, ktorí sa vysťahovali, a to od 0,9 - 7,1 tisíca osôb. Prírastok sťahovaním je teda dlhodobo v kladných číslach, v posledných troch rokoch však už nedokázal vyrovnať straty z prirodzeného úbytku obyvateľstva spôsobeného najmä poklesom pôrodnosti.





Viac k témam: Demografia, nízka pôrodnosť, Počet obyvateľov, Prisťahovalci
Zdroj: SITA.sk - Slovensko má tretí rok po sebe čoraz menej obyvateľov, hrubá miera pôrodnosti bola najnižšia za 100 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia