Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

PS považuje návrh novely zákona o mimovládkach za protiústavný, podľa poslankyne Števulovej ich chcú zastrašiť a umlčať












27.4.2024 (SITA.sk) - Strana Progresívne Slovensko (PS) považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený Slovenskou národnou stranou (SNS) za protizákonný a protiústavný. Poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Števulová (PS) to uviedla v sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

PS podľa Števulovej vníma návrh zákona ako snahu zastrašiť a umlčať mimovládky. Upozornila tiež na rozpor s európskym právom a vyzvala SNS, aby návrh stiahli.

Transparentnosť mimovládok



Poslanec Národnej rady SR Roman Michelko (SNS) odmietol tvrdenia svojej oponentky a poznamenal, že účelom novely je priniesť do financovania mimovládok viac transparentnosti. Upozornil na to, že existuje napríklad grantová schéma Americkej ambasády, o čom ľudia nevedia.

Števulová na tom nevidí nič zlé a ide podľa nej o bežný postup financovania. Michelko pripustil, že návrh zákona medzi prvým a druhým čítaním ešte pozmenia tak, aby bol v súlade s európskou legislatívou. Predkladatelia novely zákona z radov SNS chcú zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych neziskových organizácií.

Docieliť to chcú tým, že mimovládky budú povinné zverejňovať informácie o daroch a darcoch, ak ich výška presiahne zákonom stanovenú hodnotu. Zverejňovanie informácií o daroch a príspevkoch prinesie podľa národniarov okrem dôveryhodnosti a transparentnosti aj lepšiu kontrolu toku finančných prostriedkov a podporí dôveru a zapojenie verejnosti.

Organizácie so zahraničnou podporou



Organizácie, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia presahujúce sumu päťtisíc eur za jeden kalendárny rok, sa podľa návrhu budú musieť označovať ako „organizácia so zahraničnou podporou".

Poslanci tiež v návrhu požadujú vypustiť ustanovenie, ktoré sa týka anonymity darcov. Chcú tak zabezpečiť vyššiu úroveň verejnej kontroly nad finančnými zdrojmi. Zrušením anonymity sa podľa nich zvyšuje zodpovednosť darcov a motivuje ich k etickému správaniu.





Viac k témam: Mimovládne organizácie, Novela zákona
Zdroj: SITA.sk - PS považuje návrh novely zákona o mimovládkach za protiústavný, podľa poslankyne Števulovej ich chcú zastrašiť a umlčať © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia