Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

16. december 2008

Mestské zastupiteľstvo

Poslanci schvaľovali rozpočet mesta na obdobie rokov 2009 až 2011.

Hlavnou témou posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva v tomto roku bolo schvaľovanie návrhu rozpočtu mesta Hlohovec na obdobie rokov 2009 až 2011. Po prvýkrát sa uplatnil systém takzvaného programového rozpočtovania. Koncepcia tohto druhu rozpočtu spočíva v stanovení úloh a aktivít samosprávy s určením merateľných ukazovateľov plnení. Cieľom je zvýšenie efektivity a transparentnosti pri nakladaní s verejnými financiami.

Podľa schváleného rozpočtu môžu obyvatelia Hlohovca očakávať niekoľko zásadných zmien. Redukcia počtu priechodov pre chodcov nepriniesla podstatné zlepšenie situácie a tak by sa mal Hlohovec dočkať inštalácie svetelného dopravného značenia. Prvý semafor sa pravdepodobne objaví na ulici SNP pred predajňou Elektro-Vykopal.

Už niekoľkoročná snaha zaviesť v meste platené parkovanie sa budúci rok začne prvou etapou, ktorou je dopravný audit. Jeho úlohou je vytypovať vhodné miesta na tento účel. Zároveň je naplánované rozšírenie počtu parkovacích miest na ulici Hlohová a v ďalších častiach mesta.

Obyvatelia často upozorňujú na zlú dopravnú situáciu a stav cestných komunikácií. Sumou 7.900.000 Sk chce mesto dosiahnuť urýchlenie rekonštrukcie cesty II/507 ul. Hlohová – Hviezdoslavova. Zároveň boli vyčlenené prostriedky na vypracovanie dopravno-urbanistickej štúdie riešenia preložky cesty II/513 v sume 300 tisíc korún.

Diskusiu vyvolala potreba investície do vybudovania bezdrôtového rozhlasu v celkovej hodnote 2,6 milióna korún. Podľa názoru Ing. arch. Miloslava Drgoňa, v dnešnej dobe existujú aj iné možnosti ako efektívne informovať občanov, napríklad prostredníctvom internetu. Zároveň upozornil na nevhodnú farebnú kombináciu oficiálnej internetovej stránky mesta.

Primátor navrhol pôvodne plánovanú investíciu do cyklotrasy od ulice Svätopeterskej smerom na Koplotovce, prerozdeliť do iných oblastí. Napríklad čiastka 1 milión korún poputuje na hádzanú, 400 tisíc korún materským školám a 150 tisíc korún na knižničný fond mestskej knižnici.

V oblasti kultúry si mesto stanovilo v duchu hesla „Hlohovec – kultúrne mesto“, zvýšiť návštevnosť na podujatiach o dve percentá. Programová štruktúra Mestského kultúrneho centra však zostáva opäť nezmenená.

Medzi zaujímavé momenty zasadnutia patrilo vystúpenie riaditeľa Nemocnice s poliklinikou Hlohovec. MUDr. Jozef Vrábel informoval poslancov o zmluvných vzťahoch so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a problémoch s dopravnou službou. Tá je od 1. decembra 2008 zabezpečovaná subdodávateľsky pre Fakultnú nemocnicu v Trnave rovnakými vozidlami ako doposiaľ.

Reagoval tiež na petíciu sedemnástich zamestnancov Liečebne pre dlhodobo chorých (LDCH), ktorí žiadali vedenie nemocnice o vysvetlenie zámeru a budúcu perspektívu pracoviska. Týmto spôsobom tiež vyjadrili žiadosť o zachovanie zdravotníckeho zariadenia tohto druhu v Hlohovci. Riaditeľ upozornil, že práca niektorých zamestnancov nie je postačujúca a ich „psou povinnosťou“ je plniť svoje pracovné povinnosti aspoň na 95 percent. Údajne tí istí ľudia, ktorí petíciu podpísali, odháňajú pacientov a prehovárajú ich, aby využili iné liečebne v okolí. Jozef Vrábel zároveň oznámil zastupiteľstvu, že sa k 31. januáru 2009 vzdáva funkcie konateľa spoločnosti.

V súvislosti so situáciou v LDCH primátor uviedol, že prakticky až do polovice roka 2009 sa bude hľadať riešenie ako „žiť a prežiť“. Do toho času budú zmluvy pre jednotlivé zariadenia platné a Mesto Hlohovec má záujem o zachovanie liečebne v súčasnej alebo inej podobe. Nutnosť definitívneho riešenia starostlivosti o pacientov v Hlohovci a okolí potvrdil taktiež zástupca primátora Ing. Ján Tassy. Vzorom môžu byť aj iné mestá, ktorým sa už podobný problém vyriešiť podarilo.

V súvislosti so zlepšením informovanosti občanov, navrhol MVDr. Oliver Pestún prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým by sa na oficiálnej internetovej stránke mesta zverejňovali interpelácie poslancov spolu s odpoveďami kompetentných. Zároveň navrhol schváliť povinnosť  primátora podávať písomnou formou správu o svojej činnosti za uplynulý kalendárny rok. Ani jeden z prednesených návrhov poslanci neschválili.

Galéria k článku





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Primátor Peter Dvoran spôsobil pri hlasovaní zmätok. Poslanec Patrik Voltmann odišiel na protest z rokovania.

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Menej pre športovcov i na údržbu zelene. Ako bude gazdovať mesto tento rok?

Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo nevymožiteľné pohľadávky. Dôvodom sa stal zánik dlhujúcich firiem a ich vymazanie z obchodného registra.

Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Návrh rozpočtu si vyslúžil kritiku. Poslancom chýbali priority, koncepcia a investície.