Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

29. november 2010

Čo čaká Hlohovec?

Nový primátor sľubuje premeniť pozitívne myšlienky na reálne činy.

Transparentnosť, riešenie dopravnej situácie, podpora bytovej výstavby. Aj tieto prísľuby oslovili 3 200 voličov Petra Dvorana natoľko, aby mu v sobotňajších voľbách vyjadrili dôveru. Na primátorskej stoličke tak vystrieda Jána Dlhopolčeka, ktorému na víťazstvo v predchádzajúcich voľbách stačilo 2 128 hlasov.

Aké sú hlavné body volebného programu nového primátora a na čo sa môže Hlohovec tešiť?

- Transparentnosť, zverejňovanie v elektronickej forme
- Využívanie fondov z Európskej únie
- Komplexné riešenie dopravnej situácie v meste
- Rozvoj zdravotníctva a sociálnej starostlivosti
- Podpora bytovej výstavby
- Rozvoj zamestnanosti a podnikateľských aktivít
- Riešenie problémov moderného školstva
- Bezpečnosť, čistota a skrášľovanie mesta
- Podpora kultúrnych a športových aktivít


Peter Dvoran

Vek: 55 rokov
Stav: Ženatý
Vzdelanie: Vyššie stredoškolské vzdelanie
Zamestnanie: Zástupca primátora
Doterajšie aktivity v oblasti samosprávy: Zástupca primátora, poslanec VÚC

Som rodený, 55 ročný, ženatý, Hlohovčan. Korene mojej rodiny siahajú do dávnej minulosti Hlohovca. V tomto meste žili moji predkovia, ktorí ma viedli k láske, k úcte a vernosti k rodnému mestu a preto mi jeho osud leží na srdci.

Na Strednej priemyselnej škole strojníckej som získal úplné odborné stredoškolské vzdelanie, na Energetickom inštitúte vyššie stredoškolské vzdelanie. Prax som začal absolvovať v Slovakofarme ako technik – hospodár, 8 rokov som pôsobil ako vedúci tepelného hospodárstva na Bytovom hospodárstve v Hlohovci, 7 r. ako prevádzkovo-tech. námestník tiež na BH v Hlohovci a 11 rokov ako výkonný riaditeľ v Inkruste J. Hulín. Posledné 4 roky som zástupcom primátora mesta Hlohovec.

Ak by som bol v komunálnych voľbách úspešný, mám v pláne riešiť i problémy, na ktoré sa pýtate a ktoré trápia občanov Hlohovca a teda aj mňa samého, pretože tu žijem a ich závažnosť vnímam. Moje štvorročné pôsobenie v samospráve ma uviedlo do reality jej fungovania, jej závislosti od legislatívy, od príjmov finančných prostriedkov zo štátu vo forme výnosov z podielových daní, z projektov EÚ, zo vzájomných politických vzťahov na úrovni štátnej správy aj samosprávy, od množstva rokovaní odborníkov pri riešení konkrétnych úloh a predovšetkým od hlasovania poslancov MsZ, ktorých budúce zloženie v tejto chvíli nikto nepozná.

Dôležitým menovateľom samosprávy sú finančné prostriedky. To platí v každej sfére: ak sú peniaze, všetko sa dá. Nemyslím si, že uvedené pripomienky sú neriešiteľné problémy , ale je potrebné určiť priority a zároveň mať na vedomí výšku reálneho rozpočtu. Úlohou budúceho zastupiteľstva bude podporiť návrhy na ich vyriešenie a dlhodobé akcie aspoň rozpracovať.

Spoluobčania z mojej generácie si iste pamätajú na návrhy obchvatu Hlohovca, o ktorých sa hovorilo ešte za bývalej politickej éry – pred rokom 1989. Tento problém nie je doriešený doteraz a som presvedčený, že ak by sme sa s ním ihneď začali zaoberať, dopravu za štyri roky nevyriešime, môžeme len začať. Mám návrh ako by bolo možné Hlohovec aspoň čiastočne odbremeniť od premávky cez mesto, ale všetko závisí od financií, rokovaní, hlasovania, atď. tak, ako som vyššie uviedol. Ani jeden primátor bez vzájomnej podpory poslancov sám nedokáže takmer nič.

Nemyslím si, že mladí ľudia odchádzajú len z Hlohovca. Je to celoslovenský problém, ktorý je spôsobený nezamestnanosťou a nízkymi príjmami obyvateľstva. Pravú vypovedaciu hodnotu poskytne štatistika demografického a migračného vývoja na Slovensku. To ale neznamená, že by som túto otázku nechcel riešiť.

Riadenie mesta je špecifická záležitosť. Je to činnosť neporovnateľná s inými pracovnými činnosťami. Porovnávať môže len človek, ktorý si postavenie primátora už vyskúšal. Ani funkcia zástupcu primátora sa nemôže porovnávať, pretože zástupca má obmedzené kompetencie.

Galéria k článku





Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.