Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. január 2011

Mesto začalo zverejňovať zmluvy. Prikazuje to zákon.

Hlohovčania môžu vďaka zmluvám na internete lepšie kontrolovať hospodárenie mesta.

Od nového roku si už aj Hlohovčania môžu lepšie posvietiť na hospodárenie s verejnými prostriedkami a majetkom. Na oficiálnej webovej stránke sa začali objavovať zmluvy, objednávkyfaktúry mesta. Nejde však o iniciatívu radnice nad rámec povinností. Zverejňovanie ukladá samosprávam zákon.

Zverejňovanie zmlúv na internete, ktoré priniesla vláda Ivety Radičovej, sľubuje vniesť viac svetla do verejného života a stopnúť rozvoj korupcie. Okrem štátnych orgánov sa vzťahuje aj na vyššie územné celky a obce. Mestá, vychádzajúce v ústrety občanom aj nad rámec povinností, sú stále skôr raritou ako pravidlom. Na stovku z nich si nedávno zaostrila Transparency International. Mimovládna organizácia hodnotila do akej miery je vedenie samospráv naklonené otvorenosti voči obyvateľom. Už tradične najlepšie obstála Šaľa, Banská Bystrica a Martin. Hlohovec sa ocitol až na chvoste rebríčka.

Niet sa čo čudovať. Bývalý primátor Ján Dlhopolček medzi prívržencov otvorenej samosprávy rozhodne nepatril. Ako príklad môže poslúžiť zmanipulované výberové konanie na vedúceho právneho oddelenia, selektovanie novinárov či odmietnutie poskytnutia zápisnice z mestskej rady, ktoré skončilo až na súde. Vtedajšie vedenie nesúhlasilo ani so zverejňovaním faktúr. Podľa prednostky Evy Lukáčovej nebolo možné prinášať tieto informácie na internetovej stránke mesta, vzhľadom na obmedzený počet zamestnancov úradu.

Dnes je všetko inak. Samosprávy pritlačil zákon a zmluvy na webe sa stali realitou. Povinnosť sa rovnako vzťahuje aj na organizácie, ktorých zakladateľom je mesto. Patria medzi ne obchodné spoločnosti ako napríklad bytové hospodárstvo, miestna televízia, technické služby, ale aj základné a materské školy, umelecká škola, či centrum voľného času. Doteraz však žiadna z nich dokumenty na svojich stránkach nezverejnila.

Ak by mali obyvatelia takúto možnosť kontroly, mohlo by sa v budúcnosti predísť rôznym praktikám, akým bolo rodinkárstvo v prípade Materskej školy na Fraštackej ulici. Už teraz sa ale ozývajú hlasy, ktoré nie sú novinkou príliš nadšené. Združenie miest a obcí Slovenska hovorí o byrokratickom zaťažení, na ktoré nemajú samosprávy ľudí ani peniaze. Preto je pravdepodobné, že v krátkej budúcnosti sa ešte k úprave zákona pristúpi.

Zverejňovanie v elektronickej forme tvorilo aj súčasť volebného programu terajšieho primátora. Keďže tento záväzok je zakotvený v programovom vyhlásení vlády a prirodzene vyústil do novely zákona, nie je sľub Petra Dvorana ničím iným, ako napĺňaním povinností vyplývajúcich z platnej legislatívy. Samozrejme, priestor pre uplatňovanie princípov transparentnosti je v Hlohovci stále dostatočne široký. Primátor môže napríklad podľa vzoru Milana Ftáčnika zverejniť svoje majetkové priznanie a mestu by zaiste prospeli aj elektronické aukcie.

Už teraz majú Hlohovčania možnosť nahliadnuť do prvých zmlúv, faktúr a objednávok, ktoré uzavrelo mesto po 1. januári tohto roku. Môžu si napríklad urobiť predstavu o kompletnom menu novoročnej recepcie, kde sa podával aj tatar z tuniaka s kaviárom a jogurtom, špenátová roláda s lososom, či marinované kuracie filety s restovanou hlivou. Pre zaujímavosť, v roku 2007 stálo mestskú pokladnicu toto občerstvenie 14,5-tisíc a o rok neskôr takmer 24-tisíc korún.

Informácie o hospodárení mesta plánujeme onedlho rozšíriť o archív všetkých faktúr aj za ostatné dva roky.





Podobné témy
Zmluvy na webe dopadli priemerne
Zmluvy na webe dopadli priemerne
Hlohovec by mohol zverejňovanie zmlúv vylepšiť. Z mestských organizácií prinášajú dokumenty len niektoré.

Dostatočne informovať je pre magistrát záťažou
Dostatočne informovať je pre magistrát záťažou
Princípy otvorenej samosprávy sa zatiaľ radnici napĺňať nedarí.

Komu platí mesto najviac?
Komu platí mesto najviac?
Mesto vyplatilo stavebnej firme v priemere 146 tisíc korún na deň.

O dôvere
O dôvere
Príklady rozhodnutí samosprávy "nad rámec zákona".

Princíp rovnosti
Princíp rovnosti
Účasť verejnosti a médií na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Hlohovci.