Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

20. február 2011

Šéf bytového podniku prišiel o miesto

Odvolanie Milana Domarackého prebehlo bez diskusie. Primátor rozpravu nepripustil.

Milan Domaracký v kresle šéfa bytového hospodárstva končí. Jeho odvolanie spečatili poslanci na návrh primátora, ktorý mu vyslovil nedôveru. Peter Dvoran diskusiu nepripustil. Vedúce miesto vystrieda Peter Ulík, manažér zo Zentivy. Domaracký vidí svoj vyhadzov politicky. 

Po ôsmich rokoch v Bytovom hospodárstve Hlohovec opúšťa Milan Domaracký post konateľa mestskej spoločnosti. Jeho nedobrovoľný odchod z funkcie inicioval primátor Peter Dvoran, ktorý taktiež nariadil vo firme audit za takmer 2800 eur. Dôvodom odvolania sa stala strata dôvery. Tá podľa Dvorana spočívala v skutočnosti, že ho Domaracký o dianí v podniku dostatočne neinformoval. K návrhu, rovnako ako pri schvaľovaní svojho platu, nepripustil diskusiu. Odvolal sa pritom na výhradné zastúpenie vo valnom zhromaždení a požiadal komisiu o vykonanie tajného hlasovania.

Vzápätí sa z poslaneckej lavice ozýva Milan Domaracký: „Aj odsúdený na smrť má právo vyjadriť sa.“ Dvoran výstupu nevenuje pozornosť a prosí komisiu o rozdanie hlasovacích lístkov. Poslanec opäť žiada priestor na vyjadrenie. „Je v mojej právomoci nedať rozpravu,“ reaguje primátor. Odvolávaný konateľ sa nevzdáva a popiera fakt, že by ho dostatočne neinformoval: „Tak to nie je. Valná hromada môže kedykoľvek vstúpiť do spoločnosti...“ Dvoran ale jeho snahy ignoruje. V podobnom duchu sa poslanec snaží vybojovať slovo aj v nasledujúcich okamihoch. Bezúspešne. Napätie vrcholí tým, že situáciu prirovnáva k diktátu: „Toto sa nestalo ani v päťdesiatych rokoch.“ Výsledok hlasovania definitívne potvrdí jeho konečnú vo funkcii. Za odvolanie je 16 poslancov, 5 hlasovalo proti a 2 lístky sú neplatné.

Zvukový záznam z odvolávania Milana Domarackého

Priebeh udalosti možno porovnať s voľbou konateľa do inej mestskej spoločnosti - Nemocnice s poliklinikou Hlohovec, približne pred dvoma rokmi. Poslanec Emil Kuruc (Smer) vtedy v rozprave navrhol namiesto tajného aklamačné hlasovanie, čiže zdvihnutím ruky. Tým sa zabezpečil dokonalý prehľad od koho Štefan Masaryk Koóš získal hlas. Pri odvolávaní Domarackého nikto priestor na prípadné výhrady nedostal. Primátor tak, okrem šance na obhajobu, zabránil aj možnému návrhu verejného hlasovania. Obe situácie sú učebnicovým príkladom, ako si časť vedenia prispôsobuje pravidlá podľa toho, ako jej práve vyhovuje.

Odvolávanie poslaneckého kolegu z vedúcej funkcie je chúlostivá záležitosť. Navyše, Dvoranove argumenty boli nedostatočné. Primátor, ktorý koná v kompetencii valného zhromaždenia, môže kedykoľvek do mestskej spoločnosti vstúpiť a potrebné informácie si vyžiadať. Faktom taktiež je, že v tom čase nemal k dispozícii ani záverečnú správu auditu. A práve tajné hlasovanie zaručilo požadovaný výsledok bez rizika odhalenia akýchkoľvek politických dohôd. Samotný priebeh tak iba potvrdil Domarackého vyjadrenia, ktorý vidí za svojím vyhadzovom vplyv Smeru. 

Poslanci schválili, že konateľom bytového podniku sa stane stavebný inžinier Peter Ulík, manažér zo Zentivy. Na rozdiel od svojho predchodcu sa Ulík, rovnako ako Masaryk Koóš, dostal na miesto bez výberového konania.

Milan Domaracký, ktorý nakoniec vystúpil v bode pre občanov, hodnotí svoje osemročné fungovanie v mestskej spoločnosti ako úspešné. Každá výročná správa dopadla, podľa jeho slov, pozitívne. Domnieva sa, že celú záležitosť bolo možné riešiť inou, demokratickou a inteligentnou formou. „Nielen priestorovo, materiálne, ale aj personálne je podnik dobudovaný,“ uvádza k svojmu pôsobeniu vo vedení. „Ale bohužiaľ, politická vôľa je taká,“ dodáva bývalý konateľ.

Video zo zasadnutia MsZ




Podobné témy
Až 90% domácností dostane naspäť preplatok
Až 90% domácností dostane naspäť preplatok
Vyplynulo to z vyúčtovania nákladov spojených s užívaním bytov za rok 2014, ktoré v uplynulých dňoch doručilo do hlohovských domácností Bytové hospodárstvo.

Bytové reaguje na nespokojnosť stanoviskom
Bytové reaguje na nespokojnosť stanoviskom
Hlohovčania sa búria proti vysokým nedoplatkom. Bytové hospodárstvo prišlo s oficiálnym vyjadrením.

Vyúčtovanie sa vlastníkom bytov nepozdáva
Vyúčtovanie sa vlastníkom bytov nepozdáva
Viacerí obyvatelia sú nemilo prekvapení. Vyúčtovanie bytového podniku sa im zdá privysoké.

Mestský strašiak dostane novú fasádu
Mestský strašiak dostane novú fasádu
Dom služieb čaká rekonštrukcia. Podnikateľom hrozil poplatok za reklamné stojany, ktorý mohol dosiahnuť i desiatky eur.

Poplatná kontrola alebo zlodejina?
Poplatná kontrola alebo zlodejina?
Kontrola v slobodárni odhalila pochybné praktiky. Milan Domaracký hovorí o tendenčnosti, Oliver Pestún o zlodejine.