Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

13. máj 2012

Primátor opäť zarobí maximum

Čelní predstavitelia iných miest si vyslúžili kritiku a menšie platy. Peter Dvoran si polepšil na 3 862 eur.

Primátor opäť zarobí maximum

Uplynulý mesiac si zastupiteľstvá znovu posvietili na platy primátorov a starostov. Mnohí preto čelili kritike, ktorú pocítili aj na skresaných príjmoch. V Hlohovci ostal jediný pozmeňujúci návrh bez odozvy a zástupcovia občanov rozhodli, že Peter Dvoran si opäť polepší.

Primátor Hlohovca zarobí po novom 3 862 eur. Návrh odklepli na aprílovom zasadnutí poslanci, ktorí musia jeho plat každoročne prerokovať. So snahou skoncovať s astronomickými príjmami čelných predstaviteľov samospráv prišla vláda Ivety Radičovej. Škrtla nadeľovanie odmien a stlačila odstupné aj zákonný základ. Zároveň obmedzila možné navýšenie do 70 percent. Poslanci taktiež dostali šancu výšku platu počas volebného obdobia regulovať.

V Hlohovci sa vtedy podaril husársky kúsok. Zastupiteľstvo odsúhlasilo Dvoranovi maximálne zvýšenie, čím si namiesto utiahnutia opasku ešte o niečo prilepšil. Schvaľovanie sprevádzala búrlivá debata. Dvoran trval na rovnakom plate, aký mal jeho predchodca. Podľa Milana Domarackého však bolo na porovnávanie ešte priskoro. Objavil sa aj neúspešný pokus o zavedenie ročného odpočtu práce. Zároveň zaznelo, aby sa o úpravách platu hovorilo až vtedy, keď bude možné hodnotiť výsledky. Napriek výhradám nakoniec väčšina návrh podporila.

V apríli sa záležitosť ocitla opäť na programe. Jedným z dôvodov bol aj nárast priemernej mesačnej mzdy za uplynulý rok, od ktorej sa odvíja základný plat primátora. Ten momentálne v prípade Hlohovca predstavuje 2 272 eur. Poslanci zároveň dostali priestor na úpravu sumy, ktorú môže dostávať navyše.

Ako informoval portál sme.sk, primátor Šale je na zákonnom minime už od vlani. Rovnako je na tom aj Dunajská Streda, kde šéf samosprávy poberá iba základ 2 272 eur pre pochybenia pri revitalizácii námestia. Prvý muž Galanty dostáva po novom 2 545 eur, čiže takmer o 500 eur menej za nerešpektovanie uznesení. V Zlatých Moravciach poslanci skresali primátorov príjem o vyše 1 200 eur na základných 1 989 eur z dôvodu slabej transparentnosti jeho politiky.

Peter Dvoran môže počítať so 70-percentným navýšením aj naďalej. Dôvody štedrosti tunajšieho parlamentu ostali neznáme. Medzi poslancami sa totiž nenašiel nikto, kto by pri schvaľovaní platu jeho prácu verejne ohodnotil. So žiadnou iniciatívou neprišiel ani samotný primátor. Jediným výstupom bol návrh Olivera Pestúna: „Myslím, že spolupatričnosť s občanmi by bola namieste. Aspoň symbolicky navrhujem, aby plat primátora ostal rovnaký ako predchádzajúci rok.“ Šulekovský poslanec sa však od kolegov dostatočnej podpory nedočkal.  

Podstatne viac guráže prejavili radoví Hlohovčania v diskusnom fóre. Väčšina z nich považuje zvýšenie Dvoranovho platu za nezaslúžené a nemorálne. „Doprava je katastrofálna, to asi len u nás je z námestia parkovisko, z jarmoku a Dňa kvetov je iba burza handier, zámok chátra, Zámocká záhrada je ako nevyleštený briliant, z amfiteátra šenk, cesty samá diera a čerešničkou na torte je parkovisko pri poliklinike,“ uvádza nespokojný prispievateľ.

Zastupiteľstvo nakoniec rozhodlo, že Peter Dvoran od apríla zarobí ešte o 82 eur viac ako doteraz, vzhľadom na úpravu základu. Za návrh zahlasovalo 12 poslancov, ktorým primátor Hlohovca vďačí za najvyšší plat, aký môže vo svojom pásme dosiahnuť.

Galéria k článku





Podobné témy
Ústretový krok skĺzol do propagandy
Ústretový krok skĺzol do propagandy
Peter Dvoran prišiel s novou iniciatívou. Na pripomienky občanov sa rozhodol reagovať v Hlohovskej televízii.

Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Peter Dvoran opäť zarobí maximum. Jeho plat sa vyšplhal na 3 956 eur!

Poslanci rozhodnú o plate primátora
Poslanci rozhodnú o plate primátora
Vlani zastupiteľstvo odkleplo Petrovi Dvoranovi maximum. Dostane najvyšší plat i v tomto roku?

Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Lepší plat primátorovi poslanci odklepli.

Primátor pravdepodobne zarobí viac
Primátor pravdepodobne zarobí viac
Vďaka novele úsporných opatrení navrhli Petrovi Dvoranovi vyšší plat.