Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

29. júl 2012

Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?

Výstavba krytého bazéna sa zatiaľ odkladá. Mesto na to nemá a požičiavať si nebude.

Plaváreň - utopená šanca či výhra zdravého rozumu?

Po krytom bazéne volajú Hlohovčania už roky. „Poznám veľa ľudí, ktorí sú nútení za plávaním cestovať do susedných miest. Plaváreň by veľmi pomohla,“ napísal Erik v diskusnom fóre. Z času na čas sa táto téma objavila na predvolebných plagátoch, ale vždy ostalo len pri sľuboch.

Pravdou však je, že mestské plavárne a kúpaliská dnes doslova bojujú o prežitie. Návštevnosť klesá a zisky nestačia samosprávam ani na nevyhnutné náklady. Primátorovi Hlohovca preto rozhodne nemožno uprieť odvahu. Peter Dvoran totiž prišiel s myšlienkou takéto zariadenie postaviť. Predzvesťou boli už vyjadrenia jeho mecenáša Ivana Vargu. Ten sa o smelých plánoch zmienil v lokálnej televízii počas novoročnej recepcie.

Plaváreň s 25-metrovým bazénom, wellness službami a bazénom pre batoľatá by vyrástla v areáli kúpaliska. Financovanie výstavby a prevádzku chce mesto zveriť Bytovému hospodárstvu (BH). Vstupné investície sú odhadované na 5 miliónov eur. Tie mestský podnik nemá a zamýšľa ich vykryť úverom. V prvých rokoch zároveň počíta so 17-tisícovou finančnou injekciou na energie z mestskej kasy.

Plavárne v rukách obcí nefungujú

V princípe by poslanci krytý bazén uvítali. Inak už hodnotia náklady, návratnosť a samotné spravovanie zariadenia. Časť zastupiteľstva považuje úver za neúnosný aj preto, že ide o sféru, ktorá evidentne neprosperuje ani v iných mestách. „Bazény a plavárne v rukách obcí v podstate nefungujú. Jednoducho na to nie sú peniaze,“ uviedol Patrik Voltmann. Podľa neho by mesto muselo zariadenie permanentne dotovať, tak ako v Piešťanoch či Považskej Bystrici.

Investičný zámer z dielne BH viacerí označili za absolútne nepripravený a neracionálny. Poslancom chýbali konkrétne náklady a najmä návratnosť investícií. „Nie je možné postaviť plaváreň a automaticky počítať, že mi na to bude prispievať iný subjekt. To je neuveriteľné!“ vystúpil Oliver Pestún. Primátor s tým problém nemá, keďže ide o firmu mesta.

Všetko závisí od marketingu

Naopak, Dvoran je optimista a vidí v plavárni veľký potenciál. Podľa neho by prilákala návštevníkov rôzneho veku aj cezpoľných. „Všetko závisí od toho, akým spôsobom bude nastavený marketing,“ vyjadril sa k návratnosti konateľ BH Peter Ulík. Faktom je, že pri nesplácaní pôžičky by prešla celá ťarcha na plecia mesta. Z poslaneckých lavíc zaznel návrh ponúknuť zámer súkromnému investorovi.

Miroslav Začko sa zaujímal, či prípadný úver nepocítia ľudia v poplatkoch za teplo, keďže túto oblasť zabezpečuje BH. „Na cenu tepla to nebude mať vplyv, ešte pomôže,“ ubezpečil primátor. Plaváreň pod palcom bytového považuje za výhodu aj vďaka nákupu energie za lepšiu cenu.

Poslanci nakoniec súhlasili s vypracovaním návrhu investičného zámeru. Úver na výstavbu krytého bazéna však väčšina nepodporila.

V kuloároch sa šepká, že plaváreň je iba zásterkou pre možnú privatizáciu bytového podniku. Firma je totiž pomerne zaujímavou mestskou spoločnosťou, ktorej hospodárenie sa ešte nepohybuje v červených číslach.





Podobné témy
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Hlohovčania si prestali dávať servítky pred ústa
Predpoveď prázdneho hľadiska sa nenaplnila. Vedenie mesta zožalo ostrú kritiku.

Podporia poslanci projekt plavárne?
Podporia poslanci projekt plavárne?
Primátor sa svojho megalomanského sna nevzdáva. Projekt plavárne je opäť na stole.

Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Plaváreň zrejme dostane nateraz stop
Špičkové športovo-relaxačné centrum pravdepodobne zatiaľ nebude. Výstavba sa zrejme presunie na neurčito.

Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva
Plánu vybudovať plaváreň sa primátor nevzdáva
Mesto podniká ďalšie kroky pre uskutočnenie zámeru. Petrovi Dvoranovi by plaváreň vylepšila medzi Hlohovčanmi renomé.

Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Pomôže Hlohovcu šesťmiliónová plaváreň?
Mesto sa chce inšpirovať aquaparkom v Olomouci. Tamojší projekt však očakávania nenaplnil a radnica naň dopláca.