Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

26. november 2012

Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha

AKTUALIZOVANÉ Počas štrajku môžu deti využiť športové aktivity centra voľného času. Hrozba preplnených nemocničných čakární sa zatiaľ nenaplnila.

Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha

Štrajk učiteľov zavrel v Hlohovci takmer polovicu škôl. Pre mnohých rodičov tak nastal problém, kam počas protestu s deťmi. V mnohých mestách sa samosprávy chytili iniciatívy a o náhradný program pre žiakov sa postarali kultúrne domy, knižnice, športoviská či centrá voľného času.

Zisťovali sme, aké možnosti majú počas týchto dní Hlohovčania. Základná škola M.R. Štefánika zriadila pre svojich žiakov od utorka do piatku náhradný školský klub. Ten bude fungovať od 6:30 do 16:00 hod. Podobne zareagovala aj škola na Koperníkovej, ktorá na tento účel vyhradila šesť pedagógov. Možnosť zatiaľ využili iba štyria žiaci.

Mestské kultúrne centrum špeciálne aktivity nepripravilo. Malí Hlohovčania môžu počas protestu svojich učiteľov využiť služby Centra voľného času Dúha na Koperníkovej. Od zajtra (27.11.) bude zariadenie fungovať od 8:00 až do 18:00 hod. „Naše dvere sú pre deti otvorené. Máme tu pingpongové stoly, biliard, stolný futbal a starší môžu využiť i posilňovňu,“ informovala riaditeľka centra Lucia Kováčová. Samozrejmosťou počas ponúkaných aktivít je pedagogický dozor.

Hrozba preplnených nemocničných čakární sa zatiaľ nenaplnila. „Zvýšený nápor pacientov sme doteraz nezaznamenali,“ uviedol praktický lekár pre deti a dorast Jozef Vrábel. Rovnako situáciu zhodnotili i ďalšie tunajšie ambulancie.

Dokedy budú školy zatvorené ešte nie je isté. V priebehu týždňa zasadnú štrajkové výbory, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Predbežne sa hovorí o 3 až 5-dňovom proteste. 

Rozhodnutie štrajkového výboru OZ PŠaV na Slovensku

Dňa 28. 11. 2012 o 9,20 hod. štrajkový výbor celozväzového štrajku rozhodol takto:

Celozväzový štrajk, ktorý začal 26. 11. 2012 o 6,00 hod. sa prerušuje dňa 28. 11. 2012

o 18,00 hod. Dôvodom prerušenia celozväzového štrajku je, že predstavitelia vlády SR začali

dňa 27. 11. 2012 rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku, najmä

o skvalitnení vzdelávania a dofinancovaní školstva.





Podobné témy
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Mimovládna organizácia zverejnila aktuálny rebríček základných a stredných škôl. V Hlohovci prevláda priemerná úroveň.

Bude v Hlohovci o školu menej?
Bude v Hlohovci o školu menej?
Horúca téma týchto dní vŕta v hlave mnohým Hlohovčanom. Podľa mesta je akékoľvek vyjadrenie k problematike predčasné.

Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Stále nič nie je rozhodnuté. V Hlohovci účasť predbežne potvrdili takmer všetky základné školy, stredné sa stále rozhodujú, materské školy budú otvorené.

Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci
Do protestnej akcie vstupujú takmer všetky školy v meste. Niektorí učitelia s požiadavkami súhlasia, do štrajku sa však nezapoja.