Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. február 2013

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť

Myšlienka zrušiť výbeh pre psov a kúpiť špeciálne smetiaky sa neujala. Poslanci návrh neodklepli.

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť

Koše pre psíčkarov nepribudnú v Hlohovci ani tento rok. Poslanci ich nákup nepodporili. Zástancovia tvrdia, že smetiaky na psie výkaly by prospeli čistote mesta. Skeptici oponujú, že sú to vyhodené peniaze.

V Hlohovci momentálne slúžia na tieto účely koše s komunálnym odpadom. Ľuboslav Lorinčák z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Trnave však varuje, že exkrementy do bežných kontajnerov nepatria. Psíčkari by špeciálne smetiaky uvítali. Mnohí Hlohovčania ale tvrdia, že ani tie by v boji s neporiadnymi chovateľmi nepomohli.

S návrhom na riešenie problému vystúpil pri schvaľovaní rozpočtu Oliver Pestún. Poslanec chcel, aby mesto zrušilo výbeh na Dilongovej, ktorý sa príliš neujal. 5-tisíc eur z jeho údržby by mohlo ísť na nákup spomínaných košov s vreckami. Tie by sa mohli objaviť v uliciach po celom meste. Podľa Zuzany Pacherovej z finančného oddelenia však nie je takýto presun medzi bežnými a kapitálovými výdavkami možný.

Vyhodené peniaze

„Myslím, že sú to vyhodené peniaze,“ vyjadril sa Martin Balla, ktorý pracuje v technických službách. Podľa neho je smetiakov pozdĺž hrádze dostatok a ak sa niekomu máli, je to preto, že ich vytrhávajú a podpaľujú vandali. Ročne pracovníci opravia alebo vymenia 8 až 10 košov.

Všade to funguje, len tu nie

„Všade to funguje, len tu nie,“ vystúpil Juraj Šiška s presvedčením, že problém by vyriešilo osadenie plechových smetiakov namiesto plastových. Primátorovi Petrovi Dvoranovi pripadalo smiešne zrušiť výbeh, ktorý predtým mesto vybudovalo. Poslanci nakoniec Pestúnov návrh neschválili.

Prispievajú k čistote mesta

Pre porovnanie, v neďalekých Piešťanoch začali s osadzovaním špeciálnych košov pred siedmimi rokmi. „Ohlasy boli kladné a preto sme ich počet zvýšili,“ informovala nás už pred časom Zuzana Jakubisová z tamojšieho magistrátu. Dnes ich je v piešťanských uliciach zhruba 60. „Zistili sme, že ich využívanie psíčkarmi sa postupne zlepšuje, čím prispievajú k čistote nášho mesta,“ dodala referentka.      





Podobné témy
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Čipy u zvierat skontrolujú i policajti
Štvornohých miláčikov je treba začipovať už do konca septembra. Vďaka čítačke preveria zvieratá aj mestskí policajti v Hlohovci.

Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Zaujíma vás koľko psov žije v Hlohovci, aké rasy sa tešia obľube a na ktorej adrese bývajú? Mesto zverejnilo zoznam štvornohých miláčikov.

Agresívny pes opäť zaútočil!
Agresívny pes opäť zaútočil!
Hlohovčania sa obávajú nebezpečného psa z ich štvrte, ktorý napadol i človeka. Policajti už prijali opatrenia.

Prokurátor napadol mestské nariadenia
Prokurátor napadol mestské nariadenia
Nariadenia týkajúce sa psov, alkoholu a ohňostrojov mali ustrážiť poriadok v meste. Prokurátor ich ako nezákonné navrhol zrušiť.