Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

13. máj 2013

Magistrát o rodinách z Trnavy vie

Podľa vedúceho slobodárne sa v poslednom čase ubytovala v zariadení iba jedna rodina s dieťaťom. Mesto skutočnosti preveruje.

Magistrát o rodinách z Trnavy vie

Rozruch okolo prisťahovalcov neutícha. Informáciu o presune niekoľkých rodín do ubytovne v Hlohovci nám prezradil pár s dvoma deťmi. Uviedol, že sem prišli z Coburgovej. Jednu z bytoviek v obávanej trnavskej štvrti mesto nedávno zbúralo. Tí, ktorí tam žili nelegálne si museli hľadať nový domov. Vedúci tunajšieho zariadenia príliv rodín s deťmi za posledný čas v ubytovni nepotvrdil. Magistrát skutočnosti preveruje.  

Mesto je o rodinách informované

„Mesto Hlohovec má informáciu o ubytovaní rodín z Trnavy v objekte slobodárne na Mierovej ulici,“ vyjadrila sa prednostka Eva Lukáčová. Ako ďalej dodala, informácie neboli zistené úradnou cestou, keďže nikto z ubytovaných nepožiadal o trvalý ani prechodný pobyt.

Slobodáreň je v súkromnom vlastníctve a slúži ako dočasné ubytovanie. „Vzhľadom na to, Mesto Hlohovec nemá v zmysle platných predpisov právomoc obmedziť slobodný pohyb osôb, respektíve ich ubytovanie v takomto zariadení,“ ozrejmila prednostka. Obdobne nemá oprávnenie obmedzovať podnikateľskú činnosť vlastníkov tohto zariadenia.

Skutočnosti sú v štádiu preverovania

Magistrát plánuje osloviť i trnavskú radnicu, kde chce získať informácie o identite spomínaných ľudí. Rovnako sa bude zaujímať aj o prípadné finančné vzťahy trnavského rozpočtu voči nim. „Súčasne bude cieľom zistiť trvalý pobyt týchto osôb,“ pokračovala Lukáčová. Mesto už kontaktovalo i vedúceho ubytovne. Ten tvrdí, že v poslednom období sa na slobodárni ubytovala iba jedna rodina s dieťaťom. „Ďalšie skutočnosti sú v štádiu preverovania,“ dodala prednostka.

Ostatní tu už išli skoršie

To, že na pobyt prisťahovalcov nejdú peniaze z trnavského rozpočtu nám ešte minulý týždeň potvrdil tamojší mestský hovorca Pavol Tomašovič. Či niekto bývanie rodinám neplatí, však stále nemožno s určitosťou vyvrátiť. Nami oslovený pár s dvoma deťmi prezradil, že do Hlohovca prišli z Coburgovej. „Tam boli dve bytovky. Jedna išla dole a tí, čo tam bývali, išli do tej druhej,“ uviedol a dodal, že obyvatelia, ktorí tam žili nelegálne, si museli hľadať bývanie sami: „My sme tu od pondelka. Ostatní tu už išli skoršie, lebo vedeli, že aj tak pôjdu na ulicu.“

O tom, že rodiny, ktoré bývali na spomínanej adrese neoprávnene, opustili objekt ešte pred asanáciou, informoval i Tomašovič. Vzájomné prepojenie spomínanej komunity na ubytovni potvrdil aj správca zariadenia. Podľa jeho vyjadrení skupina nespôsobuje problémy.





Podobné témy
Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí
Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí
Mesto Trnava ľuďom z Coburgovej ubytovanie v Hlohovci nezabezpečilo. Našli si ho sami.

Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!
Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!
Potvrdené: Časť obyvateľov zo zbúranej problémovej bytovky na Coburgovej ulici v Trnave našla azyl v Hlohovci.