Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

26. máj 2013

Už kosia, žiadalo by sa však častejšie

Kedysi bol Hlohovec pokosený osemkrát počas sezóny. Teraz o polovicu menej.

Už kosia, žiadalo by sa však častejšie

Kosenie je už v plnom prúde. Katastrofický scenár sa našťastie nenaplnil. Pôvodne hrozilo, že sa počet kosieb v Hlohovci zredukuje. Mesto nakoniec výdavky na údržbu zelene navýšilo. Prostriedky tak vykryjú aj štyri celoplošné kosby. Na polročnú vegetačnú sezónu je to však stále málo.

Predstavuje to štyri kosby

„Po úprave sú na údržbu zelene rozpočtované prostriedky vo výške 517 tisíc eur. Okrem údržby zelene to predstavuje štyri kosby trávnatých plôch zaradených do pasportu zelene mesta,“ informovala prednostka Eva Lukáčová. Čiastka sa tak z pôvodných 415 tisíc eur dostala na úroveň vlaňajška. Okrem toho bolo do mestského rozpočtu zaradených i ďalších takmer 170 tisíc eur na výsadbu a starostlivosť o dreviny. Ide o sumu získanú ako finančná náhrada za výrub v okolí diaľnice.

Starostlivosť o verejnú zeleň spadá pod Vodárenské a technické služby v Hlohovci. Okrem mestskej spoločnosti sa o jej údržbu starajú tri súkromné firmy. Tie uspeli vo výberovom konaní a jednotlivé časti majú rozdelené podľa ulíc. Okrem kosenia musia vyčlenené peniaze vystačiť aj na orezy, odkopávanie, celoročnú údržbu ruží, postreky či odburiňovanie.

Je to žalostne málo

„Keď som pred pätnástimi rokmi začínala, tak sme kosili osemkrát. Takže štyri kosby sú žalostne málo,“ hovorí Daniela Behúlová z jednej zo správcovských spoločností. „Ak by to bolo ešte krátené, tak už je to naozaj katastrofické,“ dodáva. Faktom je, že vyčlenené financie pokryjú iba základnú údržbu. Relatívne teplá klíma sprevádzaná výdatnými dažďami nepodporuje iba rast trávy, ale i buriny. Bujnejúci pýr potláča trávnaté plochy a ohrozuje i dreviny. Ak zoberieme do úvahy, že vegetačná sezóna trvá zhruba šesť mesiacov, je plánovaný počet kosieb skutočne nízky.

„Je to síce lepšie, ako to vyzeralo v decembri, ale ideálne to nie je,“ priznáva na margo úpravy rozpočtu i šéf technických služieb Jozef Vavro. Pozitívne ale určite je, že niektoré časti budú podľa potreby pokosené i viackrát. Ide však iba o vybrané plochy ako námestie a parky. Z nedostatočnej či neskorej kosby ľudia často vinia zodpovedné firmy. Správcovia však vykonávajú práce na objednávku technických služieb a tie sú limitované rozpočtom. „Len takou perinou sa môžeme prikryť, na akú máme,“ konštatuje Martina Kováčová z ďalšej poverenej spoločnosti.

Polhodinu som čistil auto od trávy

Pravdou je, že i na samotné kosenie reagujú Hlohovčania rôzne. „Dnes som polhodinu čistil auto od trávy, ktorá nešla dole. V iných mestách je bežné, že pri parkoviskách použijú na zakrytie celtovinu,“ posťažoval sa Lukáš v diskusnom fóre. Daniela Behúlová tvrdí, že v takýchto prípadoch používajú zakrývaciu plachtu, ktorú pri kosení posúvajú. Správkyňa z ďalšej firmy však priznáva, že pri súčasných finančných podmienkach nemá na takýto servis personálne kapacity. Rovnako treba priznať, že ani vodiči často parkujúci na trávnatých plochách kosenie neuľahčujú.

V závislosti od počasia by mali byť v priebehu terajšieho týždňa pokosené všetky vyčlenené plochy vrátane miestnej časti Šulekovo. „Ak bude také počasie ako teraz, tak možno kontinuálne prejdeme do druhej etapy kosby,“ dodal Vavro.    





Podobné témy
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Mesto Hlohovec sa ospravedlňuje obyvateľom sídlisk za stav kontajnerovísk a nádob na uskladanie separovaného odpadu.

Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Primátor sa dohodol na dôslednom dohľade nad priebehom prác s garanciou kvality.

Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina
Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina
Desaťročia sa Hlohovec pýšil hrdým prívlastkom. Dnes nemá ani na základnú údržbu zelene.

Píliť či nepíliť?
Píliť či nepíliť?
Hlohovčania sú v otázke mestskej zelene nejednotní. To, čo niektorým prekáža, iní obhajujú.