Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

25. júl 2013

Rovní a rovnejší?

Niektorí vodiči parkujú i tam, kde to zákon nedovoľuje. Hlohovčania sa rozčuľujú, že polícia nekoná, tá tvrdí, že problém rieši.

Rovní a rovnejší?

Praktiky niektorých vodičov tunajších vytáčajú. Na námestí totiž parkujú i na miestach, kde nemajú čo hľadať. Hlohovčania sú presvedčení, že príslušníci porušovanie pravidiel zámerne prehliadajú. Náčelník mestskej polície tvrdí opak. Podľa neho situáciu čiastočne komplikuje i chýbajúce značenie. Jeho osadenie už riešia s dopravným inžinierom.

   

Parkovacie plochy na Námestí sv. Michala v Hlohovci pravdepodobne všetkým nestačia. Autá možno pravidelne vidieť i pri poštovom stánku na miestach, ktoré vôbec nie sú vyhradené na tento účel. Navyše, vodiči tak stoja rovno v križovatke. Hlohovčania taktiež zachytili šoférov parkujúcich pri značke „Zákaz zastavenia“ zo zadnej strany trafiky. Zarážajúce na celej situácii je i to, že sa tak deje priamo pod nosom mestskej kamery.

Slušný človek sa tam nepostaví

Miestni tvrdia, že ide o každodennú realitu a stále tých istých vodičov. „Slušný človek sa tam nepostaví,“ rozčuľuje sa Ľudo. „Je potrebné, aby sa do toho niekto obul,“ píše Miroslav. „Dokedy bude polícia prehliadať rovno pod kamerou porušovanie zákona?“ pýta sa ďalší.

Náčelník mestskej polície Jozef Šoka uznáva, že šoféri parkujúci pri stánku stoja v križovatke, čím porušujú pravidlá. Podľa neho však situácia nemusí byť pre všetkých úplne jednoznačná. „Záleží, ako sa vyjadrí vodič. Ak prichádza od pomníka a nevníma to tak, že ide o križovatku, vtedy ho jednoznačne napomíname. Ak však prichádza z druhej strany od sporiteľne, je jasné, že ide na hlavnú cestu, a že je to križovatka. Tým pádom je riešený blokovou pokutou,“ tvrdí.

Budú riešení blokovou pokutou

Ako ďalej dodáva, problémom sa už zaoberajú. Práve minulý týždeň iniciovali stretnutie s dopravným inžinierom. Výsledkom má byť nová dopravná značka pri pomníku, z ktorej už bude všetkým vodičom jasné, že ide o hlavnú cestu. „Akonáhle sa osadí, jednoznačne budú riešení blokovou pokutou,“ uvádza náčelník.

Výnimkou pri zákaze zastavenia sú prípady dopravnej obsluhy. Vtedy tam môže vodič na určitú dobu zastaviť. Šoka tvrdí, že príslušníci sa snažia tento čas minimalizovať. Problém je však v tom, že zákon dobu vyhradenú na dopravnú obsluhu jasne nedefinuje. Z kamerového záznamu by preto muselo byť zjavné, že tam vodič parkuje dlhodobo a že nevykonáva činnosť, ktorú mu zákon povoľuje.

Podľa náčelníka príslušníci o prípadoch na námestí vedia a snažia sa ich riešiť aj blokovými pokutami. Koľko ich doteraz udelili, bližšie nekonkretizoval.





Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Nové parkovacie plochy na Podzámskej ulici sú po kolaudácii od 1. júla k dispozícii občanom.

Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Miesto pre výstavbu nového parkoviska sa nachádza v zelených plochách a na jestvujúcej spevnenej betónovej dopravnej ploche.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.