Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. august 2013

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti

Štvornohých miláčikov je treba začipovať už do konca septembra. Vďaka čítačke preveria zvieratá aj mestskí policajti v Hlohovci.

Čipy u zvierat skontrolujú i policajti

Do konca septembra musia mať všetky psy, ale i mačky a fretky čipovanie. Majiteľom zvierat, ktorí si túto zákonnú povinnosť nesplnia, hrozí pokuta. Čítačku čipov sa chystá kúpiť i tunajšia mestská polícia.

Čipovanie slúži pri evidencii a identifikácii zvierat. „Tie, ktoré sa narodili po prvom novembri 2011 museli byť začipované už do ôsmeho týždňa svojho veku,“ hovorí veterinárka Tatiana Červenková. Mikročip musia mať i zvieratá narodené pred týmto termínom, ak sú predmetom predaja. Na ostatné staršie jedince sa teraz vzťahuje prechodné obdobie. V praxi to znamená, že začipované budú musieť byť najneskôr do 30. septembra tohto roku. Výnimkou sú zvieratá, ktoré boli pred 3. júlom 2011 tetované. Tetovanie však musí byť čitateľné a preukázateľné v dokladoch o pôvode. Polodivých voľne pobehujúcich mačiek sa čipovanie netýka.  

Možno ľahko zistiť majiteľa

„Vďaka čipu je možné ľahko zistiť majiteľa v prípade, keď zviera ujde, alebo pri jeho krádeži,“ ozrejmuje veterinárka. Identifikačné známky na obojkoch totiž psy často strácajú. Zmyslom čipovania je i zníženie počtu vyhodených zvierat končiacich na ulici. Jednoduchá identifikácia umožňuje zistiť aj iné dôležité údaje týkajúce sa napríklad očkovania proti besnote. Tieto informácie zaznamenávajú veterinári v Centrálnom registri spoločenských zvierat.

Komplikácie v zanedbateľnom počte

Niektorí chovatelia však považujú čipovanie za nebezpečné. Veterinárka tvrdí, že sa obávať nemusia: „Pri takom obrovskom množstve prevádzaných čipovaní, sa komplikácie vyskytujú skutočne iba v zanedbateľnom počte.“ Pred rokmi vlnu nepokoja vyvolala udalosť, keď čip prenikol do cievy a odtiaľ putoval do srdca zvieraťa. Podľa odborníčky sú ale takéto prípady veľmi ojedinelé.

Veterinári si v závislosti od mesta i druhu zariadenia účtujú za tento zákrok zhruba od 15 do 30 eur. Ak zistia, že zvieraťu chýba povinné čipovanie, nahlásia to na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. V prípade, že vlastník zvieraťa túto povinnosť zanedbá, hrozí mu (pri fyzickej osobe) pokuta do 300 eur. Čítačky čipov vlastnia aj útulky a karanténne stanice. Takéto vybavenie budú mať už čoskoro aj tunajší mestskí policajti.

Určite to bude prínos

„Čítačku zakúpime v priebehu 2-3 týždňov. Momentálne prebieha prieskum trhu,“ informoval ešte koncom júla náčelník Mestskej polície v Hlohovci Jozef Šoka. S prostriedkami na jej kúpu v rozpočte počítali. Ceny za takéto zariadenie sa pohybujú od 150 až po niekoľko stoviek eur. Najdôležitejším kritériom podľa Šoku je, aby bolo možné zviera identifikovať. „Určite to bude prínos,“ dodáva, keďže prípady zatúlaných či vyhodených zvierat tu riešia príslušníci pravidelne. Vlani odchytili 74 psov a 4 mačky. Z toho 64 zvierat skončilo v útulku.      





Podobné témy
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Policajné hliadky v civile budú kontrolovať najmä psičkárov
Mestská polícia Hlohovec naplánovala služby policajných hliadok aj v civile. Posvietia si na psičkárov.

Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Štvornohí miláčikovia sú už na webe!
Zaujíma vás koľko psov žije v Hlohovci, aké rasy sa tešia obľube a na ktorej adrese bývajú? Mesto zverejnilo zoznam štvornohých miláčikov.

Agresívny pes opäť zaútočil!
Agresívny pes opäť zaútočil!
Hlohovčania sa obávajú nebezpečného psa z ich štvrte, ktorý napadol i človeka. Policajti už prijali opatrenia.

Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Na špeciálne koše môžu psíčkari zabudnúť
Myšlienka zrušiť výbeh pre psov a kúpiť špeciálne smetiaky sa neujala. Poslanci návrh neodklepli.

Prokurátor napadol mestské nariadenia
Prokurátor napadol mestské nariadenia
Nariadenia týkajúce sa psov, alkoholu a ohňostrojov mali ustrážiť poriadok v meste. Prokurátor ich ako nezákonné navrhol zrušiť.